Sunday, November 28, 2010

tak balance?

Yob, karaoke depan TV,
Ira, online dekat meja makan
Cik Puan Besar, dekat dapur masak masak


Cik Puan Besar menjerit dari dapur,
"Ira... papa (Bossumo) dah keluar beli bawang ke belom!"

Ira menjawab,
"Belom!"

Cik Puan Besar,
"Suruh papa beli telor 10 bijik!"

Ira kurang clear,
"Ape dia??? 2 bijik?!"

Cik Puan Besar,
2 bijik buat ape, 10 lahhh..."

Ira,
"NANTI TAK BALANCE CAMNE?"


Yob (dalam hati),
Bilalah Kementerian Pembangunan Lelaki nak dibentuk untuk mempertahankan lelaki dalam isu isu penindasan macamni. huh!


macamni pun tak balance kan?  XD


p/s: Thanks buat semua blogger yg wish birthday Yob kat Facebook dan Twitter haritu. Yob dah dapat kunci umur 21 kan, bolehlah pergi dangdut dengan senang hati pasni..... goyang yuuuuhhh!

Sunday, November 21, 2010

Yob nak host kan blog sendiri!

GOOD MORNING YUNA!

yezza untuk Yuna je :)

Okeh lah tuh! Sekarang ni aku tengah gumbira sengih sengih gak lah, result maintain beb! kihkihkih. Suka kot!

Oh... Yob dah bayar dah kat SealServer ni ha, nak beli domain ngan hosting skali. So lepasni boleh lah host blog sendiri! Eh,adakah aku guna perkataan domain hosting semua ni di tempat yg sesuai dan betul, noob kot!

Pasni memang nak serious blogging lah. Itu hasrat dalam hati. Harap2 tertunailah hasrat di hati ini, weh dah macam nama blog Kak Ina KL ni! Blogger2 tertentu pun dah dikenal pasti untuk bertanya menuntut ilmu tanpa senpadan. Maklumlah, WordPress pun tak pernah pakai... nak design layout, template, header, banner blog lah apelah... dah lah poto-shop tahu crop2 gamba je. duhhh!

Ok doakan aku berjaya. Karang aku suruh pergi blog aku yg dah siap nanti, skali blog tu senget ke, screen dia ade pop up gamba bogel aku ke harap dimaafin ya bapak bapak ibuk ibuk semuanya!

Tuesday, November 16, 2010

The Best of Both World: Celcom BlackBerry Torch 9800


Like baby, baby, baby ohhhhhhhhhhhh!

This is the story of my happy life, eating strawberry with my die-hard fans.

Ops, that’s another story, the fact that I’m living in both world makes my life in a mess and frequently get confused with my own identity.

Yeah it supposed to be about Celcom Blackberry Torch 9800 buddy! and I am Yobsumo… for now

This is a top secret. I mean it. It’s really a SECRET. I’m sharing this top secret only to my loyal reader okay? As I know that I can count on u guys to keep this secret safe!

Erm,

Actually YobSumo and Justin Bieber are the same person. Please, I repeat, please don’t get SHOCKED!
-
-
-
-
-
-
 Rambut dah sama, muka cute pun dah sama. Dah bagi bukti kan, BELIEVE it or not, we are the same person!

As Yobsumo, I’m just an ordinary gentleman with simple needs.

But when it comes to Justin Bieber, I have to be perfect from head to toe, as there are a lots of girls are chasing for me and hoping that I’ll blow them a kiss. That’s reality!

Living in both worlds gives me headache coz I have to be careful so that everything will match with my personality either as an infamous guy or a boy with spotlight. I can wear sarong anywhere that I wanna go as Yobsumo, but when I’m Justin Bieber, I have to wear something fancy and of course with all the expensive stuffs. Oh no, how much had I spent for this both life!

Thank god, they created BLACKBERRY TORCH 9800! Something that is really useful for me in both world!

I have listed some reason on why this Blackberry Torch 9800 really helps me a lot…


1) 1st smartphone with keyboard and full 3.2 inch touch screen for an enhanced device experience

Isn’t that great? Do you think the way I am thinking now? Aha… as a Yobsumo , mostly I’ll use the the keyboard and as Justin Bieber I’ll use the touch screen. When I do it this way, the reporter, paparazzi, and crazy fans will not even have a clue that YobSumo and Justin Bieber are the same person aite!

This Blackberry Torch 9800 should be my GF!


2) Can slight repeatedly and it is fun.

Every object with the “sliding” ability is my favourite. It’s so fun to slide my Blackberry in and out! This can be my new habit! Yeah!

Every winter we have this "sliding" snowboarding activity


3) The shape are masculine enough

As Yobsumo I must look macho all the time, the masculine’s shape of the Blackberry Torch 9800 will be perfect for me and as Justin Bieber that kind of shape absolutely fit my adorable, everyone-dream boy look.

U're melting right now? Ha-Ha-Ha. I'm melting looking at Celcom BlackBerry Torch 9800


4) Maximize Multimedia

With 8 GB of memory, expandable up to 32GB with a microSD card, I can fill that Blackberry Torch 9800 with all my awesome hot new tracks! The enhanced music player also allows me to view full album art and track listings. Moreover this Blackberry Torch 9800 has a zoom effect by a pinch of your fingers. Isn’t that interesting?!


5) 5 Megapixel Camera

With flash, continuous auto-focus and image stabilization, plus 11 photo modes this Blackberry Torch 9800 will give me a fantastic camwhore experience! It’s easy for me to take picture with my fans and friends even when there’s no professional photographer around. Furthermore I can record my performance using this phone and view it later for improvement.

YobSumo sorang sorang jer, JB ada banyak member...
LG: Lady Gaga, JT: Justin Timberlake, TT: Tok Ti, KP: Kak Pah, RR: Ramlah Ram


6) Integrated social feeds and faster, richer browsing

Imagine that I can keep myself update and communicate with my fans and friends for all the time via Facebook, Twitter, Myspace in a single post or gather and filter all my social network and feeds in one view. That’s outstanding! Besides accessing my email easily, I can also bookmarks all my favorite sites.

Who's emailing me?


7) Provide a great calendar

As an artist I should have all the records regarding my show arranged in a proper way. The great calendar provided by this Blackberry Torch 9800 will give an advantage for me to keep my eye open for every event that queue in the calendar. And makes me aware on whom I should be for the event, as Justin Bieber or Yobsumo.

I am a busy young man!


8) Long Battery Life

Long Battery life of the phone is a vital aspect for me. As an artist, I travel a lot and with my packed schedule, sometimes I even forgot to charge my handphone. This long battery life of Blackberry Torch 9800 will definitely help me a lot!

So am I the only one that crazy about this Celcom Blackberry Torch 9800?

Yeah, u my loyal reader, my fans should have one too! So? You can stay ahead with Blackberry on Celcom – the fastest, widest, clearest mobile network!
  • Not all Blackberries are the same – Celcom Blackberry gives you the best deals in town and the widest coverage wherever you go!
  • Celcom is Malaysia’s No.1 Blackberry community, with the best Blackberry smartphones and plans!
  • Enjoy absolute savings with Celcom Blackberry smartphone packages to help you stay connected while you’re on the go! Check out our affordable package plans for various other Celcom Blackberry smartphones to suit your needs at http://www.celcom.com.my/celcomexec/blackberry/bbtorch9800.php!

Get Celcom Blackberry Torch and enjoy great savings when you sign up with Celcom postpaid plans! Check out which package below suits your needs:

Monthly Commitment
Celcom Exec Packages
Device Price
(12mth contract)
RM118
CE50 +Blackberry Lite (Broadband Entry RM38 (FUP 1 GB) + Blackberry Internet Service RM30)
RM1688
RM148
CE50 +Blackberry Pro (Broadband Basic RM98 (FUP 3 GB)+ Blackberry Internet Service RM30)
RM1588
RM250
CE250 + Blackberry Internet Service
RM1388

Monthly Commitment
Celcom Biz Packages
Device Price
(12 mth contract)
Device Price
(24 mth contract)
RM118
P48 + BIS
Professional Lite (RM68)
+ SMS Pack (RM2))
RM1688
RM1488
RM148
P48 + BIS
Professional (RM98)
+ SMS Pack (RM2)
RM1588
RM1388
RM188
P148 + BB
License (RM38)
+ SMS Pack (RM2)
RM1488
RM1288
RM248
Celcom BIZ 150* + BB Professional (RM98)
RM1388
RM1188

Wow! That’s great… So, what you waiting for?

Me, as Yobsumo…. Or MAYBE Justin Bieber gonna run to the CELCOM now and grab my Blackberry Torch 9800 as it’s a BEST BLACKBERRY EVER and bring out MY BEST OF BOTH WORLD! 

CELCOM BLACKBERRY TORCH 9800 is extremely easy-wizzy device!

Enough skin? or you want more? 
XD

Friday, November 12, 2010

Semalam I pergi dangdut OK!

Tajuk nak mengada. Menyampah dengan diri sendiri!!!

Semalam aku pergi Digi Pimp My Music event dan aku dapat iPhone 3GS FREE yeahhhhh!

Ok tipu, Lady Gaga yang dapat.

Lady Gaga dengan AC Mizal. Camera handphone 3.2 Mpx je ni.

Aku sebenarnye datang sana konon nak jadi Bruno Mars tapi bila sampai mamat Nuffnang tu (Robb kot nama dia) bilang, we have a lot of Jason Mraz today, sambil memandang aku. So, alang alang dia ingat aku Jason Mraz, aku mengaku jelah, lagipun memang aku berbakat besar.

Ayat last tu tipu lagi.

Orang Digi bagi explaination tentang Pimp My Music Application

Event tu kat Zouk ok. dari kecik sampai besar, 15 tahun tinggal KL, 5 tahun Putrajaya (muda lagi), itu jelah club yang paling selalu dengar. Time aku menang no 2 Project Alpha punya blogging contest, barulah aku tahu MOS tu ape, sebab aku dapat 2 complimentary pass, tapi tak masuk pun.

Inesen kan aku. Kihkihkih. Ye aku tahu masuk club tu tak elok, tapi nak jugak merasa atleast once in a lifetime kan. Bukan aku shake shake my bontot ke, bukan aku mabuks mabuks dalam tu pun, attend event je kot, minum air coke, makan spaghetti ngan nasi goreng (sangatlah clubbing camtu). Tapi lepas tengok Zouk ni, takda lah hebat mana, aku pergi karaoke kat Neway Subang lagi gempak. Kihkihkih. Kalau nak gi club saje2 lepasni memang aku takkan lah (sbb aku tak rasa mcm cool pun), tapi kalau ada event why not. 

SyidaDida, Ira kalau korang baca entri ni diam diam je ehhh. Rahsia adik beradik. Hahahahaha.

Artis artis seperti Elvis, AC Mizal dan kembar Gaga menghangitkan majlis.

Sebenarnye aku taknak pergi dah event ni sebab biasalah blogger yg selalu datang sini, aku datang blog dorang tak suka sangat nak cuba nasib dengan Nuffnang punya contest ni. Duh.... wei wei bila korang nak active masuk contest ni? tolong jawab. Tapi nasib baik lah Eyriqazz pergi, jujurnya dia je yang betul2 aku kenal sbb aku baca blog dia. 

Tapi terkejut gak lah masa event tu nampak Cik Lily dangan Jai. Aku jumpa diorang sekali je waktu gathering paintball Melz. Lepastu tak jumpa tak baca blog sebab aku bersara sunat blog kejap. So, aku ingat duhhhhhh dorang ni takkan ingat Yob, si blogger perut buncit, takde nama, takde harta. Tapi silaplah sebab diorang boleh tegur aku lagi. Terharu kejap. 

bloggers berjoget sakan nampak. zapin kot....

Blogger lain aku tak berapa kenal pulak.  Ada je tanya nama blog tapi music kuat sangat kot (nama pun club) so kind of lost bila borak borak tu, tapikan aku memang pekak + lambat tangkap sikit, leaking je keje. Ade blogger tu ade gak borak dengan dia tapi aku dah lupa plak ape nama blog dia, ni nak kena tny Eyriqazz ni. Pastu blogger Tikkosss, peramah betol mamat ni, then ade blogger yang baru menang BB dari Nuffnang, Hamzah Ian, masyuk kot. Pastu anak Kak InaKL (dia ni yg menolak aku sampai ke depan dan kena menari dengan Lady Gaga, duh!) Oh Bean, Daydeck aku kenal, pernah jumpa jugak sebelum ni... 

Tadi lepas dengar Eyriqazz cerita sikit2 pasal blog, rasa macam nak serious pulak  berblog ni, mcm no turning back, no more bersara semua (semangat OYA!). Pasni dah ada target lah nak YM sape nak improvekan diri sebagai blogger berjaya. Sepanjang aku jadi blogger rasanye aku tak pernah YM dengan blogger lain, bukan sombong, malas nak add (lame excuse) haha. Lagipun aku chat pakai email je kot. So kepada blogger femes, blogger kaya lepasni saya akan ganggu hidup anda! kihkihkih.

Eh panjang nye aku tulis. Dah arr nak pergi Gunung Ledang pulak bertapa cari idea sbb nak gak menang BB,  kalau pergi lambat takut terlepas Raya Haji pulak, karang baju 10 pasang aku sape nak pakai ye tak, dah lah saiz SUMO semua. adios~

p/s: siapa yang rasa macam dah jumpa aku kat event semalam, comment lah, i'll hit u back! 

Thursday, November 11, 2010

Bandung - Day 2

Ini adalah sambungan entri Bandung Day-1

Hari ke 2 kami dimulakan dengan acara melawat Panti Asuhan Bayi Sehat (PABS). Seperti yang Yob ceritakan dalam entri sebelum ni, malam sebelum ke PABS, sempat lah beli grocery items untuk didermakan. Terima kasih buat semua student, lecturers dan staffs MSU yang menghulurkan derma. Juga orang luar yang terut memberikan sumbangan. Budak budak yang ikut pun did a very good job mengumpul derma ni. Ade yang dapat sampai RM700, fuhhhh handal.


PABS ini hanya boleh dimasuki oleh bayi yang telah kematian ibu bapanya, itu syarat dia. Mereka akan dijaga sampai besar, tapi syaratnya mesti masuk ketika bayi. Di sebabkan kedatangan kami di waktu persekolahan, hanya bayi2 je ada. Melepas nak usha cewek cewek, mana tahu boleh buat calon. hahaha. Taklimat tentang  PABS ini telah diberikan oleh Pak Mulya Pibiwanto. Baru taklimat je, beberapa orang dah berair air mata. haha. Ape yang saya boleh katakan adalah, PABS ni dah kaya raya, lihat saja fasiliti mereka, pergh... tapi anak anak di sini kurang kasih sayang. Jadi elok jika anda spend time di sana memberi kasih sayang daripada mengirimkan wang.

Fasilitasnya disini yang lengkap ya bapak bapak ibuk ibuknya.

mereka tak plastic. ini bukan aksi dibuat buat. warga MSU memang penyayang :)

Jika teringin melawat ke PABS,
Jl. Sarimanah Blok 15 No. 106
RT. 02 RW. 07, Sarijadi Bandung - 40151
Tel: 022 - 2018284
Hp: 081 122 6412
email: hymup@yahoo.com

Daripada PABS, kami ke Tangkuban Perahu (TP). Siapa yang pergi Bandung wajib pergi sini. Tangkuban Perahu ni adalah Volcano.... kalau nak tahu sejarah dia, baca SINI. Jangan risau walaupun TP ni masih active tapi dia takdalah meletus macam Merapi tu. Kalau anda tak pergi TP memang rugilah, scenery dia terrific! 

smilooo~ ke gediklooo~ ?????

Bau sulphur dia boleh dikatakan kuat jugak lah dan disebabkan lubang hidung aku luas, tertutup tutuplah juga menahan bau. haha. Semua nya cun kat sini kecuali peddlers dia yang sgt annoying dan sangat pushy. Daripada kami turun bus sampai kami balik diorang ikut je, dah cakap "enggak mahu beli", "sudah ada" juga tak jalan dong! lemas gila kot. Kekecewaan sikit sebab kami datang ketika cuaca buruk jadi kami hanya melihat Kawah Ratu dari atas dan tak dibenarkan ke Kawah Dumas di bahagian bawah. Kalau ke sana boleh main lumpur, boil egg... huh best best.

Kawah Ratu. WOW!

kalau tengok betol2 gamba paling besar dekat atas tu ramai lelaki. lelaki trip ni ada 6 orang je, jadi yang atas tu semua peddlers. lemas gila kot!

Oleh kerna masih punya banyak masa, kerna cuacanya enggak berapa elok di TP, kami terus switch plan dari  pulang ke Hotel kepada SHOPPING! hahaha. Kami ke Cihampelas area untuk shopping. Di sini bajunya banyak yang sangat teenagers dan sangat superheroes. Nak cari Batman, Superman, Catwoman sinilah tempatnya. Untuk "remaja" macam kami sesuai sangat ke sini, untuk yang dah tua sikit mcm lecturers kami, memang takda benda sangat nak beli dekat sini.

atas kiri: Provider, lain: Airplane Systm (kedai dia dalam bus je, how cool is that!)

Ingat lagi dalam entri INI, dekat Vietnam ada local label for streetwear mcm Gingko Biloba, Bo Sua,
Dekat Indon ada Provider, Airplane Systm, Badger
Dekat MALAYSIA ada ape eh? ada ke? ke aku yang tak tahu? duhhhhh....

Mamat Indon kerunsingan kehabisan jutaan rupiah sebelum hari shopping yang sebenar T-T

SHOPPING SEBENAR?
tunggu ar day 3... itu mmg hari SHOPPING... day 1 & 2 ni warm up je sempena masa terluang :D

Bersambung....

Monday, November 8, 2010

Bandung - Day 1

Huhu. Salam 1 Malaysia,

2 negara dalam 1 semester, memang saya sangat lucky. Sebulan sebelum ke Bandung telah pergi ke Vietnam untuk siapkan thesis, boleh baca di entri INI, INI dan INI. Ke Bandung, Indonesia pula sebahagian dari program International Exposure MSU. Saya dipertanggungjawabkan untuk organize this "Educational Visit" 4 hari 3 mlm ke Bandung untuk 22 students course saya dengan bantuan dari pihak ITB (Institut Teknologi Bandung). Atas nasihat SyidaDida, saya akan tulis panjang2 so that in the future kalau orang nak cari info tentang Bandung mungkin blog ini boleh membantu :)

KLIA 6.30am

Saya diberi tempoh masa yang sangat singkat untuk arrange this whole visit, cun cun sebulan. Tapi itu bukan masalah since saya ada great team untuk tolong itu dan ini. Serba sedikit tentang perjalanan kami di Bandung pula di bantu oleh student pharmacy ITB melalui sent-reply-foward email saya kepada President, Mr Dani Andipa Keliat dan juga General Manager of Public Relation mereka Miss Rani Krisnamurthi. They help me a lot. Thanks guys!

sedikit taklimat borak borak sebelum depart from KLIA to Jakarta

Jadi untuk flight kami ke sana, saya telah memilih untuk terbang bersama Garuda Indonesia. Kami dapat tawaran hebat dari Garuda Indonesia berbanding Air Asia kerana ticket ini dibeli tak sampai sebulan sebelum departure date. Perbezaan harga bagai langit dan bumi, moreover Garuda Indonesia tu macam MAS, so makanan semua ada. Yang tak syiok nye, stewardess mereka tua tua, sangat tak boleh mencuci mata dan bergurau senda. Ok terus takda mood. Dan ada satu kejadian di mana stewardess sorang tu sgt rude ketika dia menyediakan makanan kepada sebahagian student, macamni lebih kurang script dia,

Stewardess: Mahu makan apa, nasi ayam atau roti putar?
Semua student row tu: Nasi Ayam
Stewardess: (meninggikan suara) Kalau semuanya makan nasi ayam siapa mahu makan roti putar!

Duh, ape ke hal lah stewardess tu marah marah? period? tak tak... menopause kot... tante tante....

GARUDA Indonesia

Oh, our group mendarat di Jakarta dan bukan direct to Bandung, kerna ticket ke Jakarta lebih murah sih. Sampainya di Jakarta Airport, kami mendapatkan perkhidmatan Primajasa Bus untuk direct hantar kami ke hotel, kos 2 Juta rupiah (RM690). Tapi kalau anda travel in a small group better menggunakan perkhidmatan keretapi dari stesen Gambir, Jakarta ke Bandung ATAUPUN naik Primajasa shuttle bus yang akan datang setiap sejam ke Airport dan menurunkan anda ke drop off point di Bandung Super Mall (RM26/pax). Untuk menghubingi pihak Primajasa bus anda boleh click SINI.

Bus transit dari Jakarta - Bandung, ETA 3 hours

Di Bandung pula, kami 22 students bersama 2 lecturers dan seorang Head of Department (HOD) menginap di De'Tropis Guesthouse. Kos penginapan, semuanya di sponsor MSU, terima kasih MSU. Saya book Guesthouse ni melalui chatting YM dengan owner dia je, hehehe. Seriously De'Tropis Guesthouse sangat cantik dan bagus beyond our expectation. Anda boleh minum teh botol SOSRO, ape ape air panas FOC, bila bila masa anda suka. WIFI access FOC. Layanan, 1st class terutamanya dari Mas Adi, baik dan jujur sungguh orangnya. Kalau anda ke Bandung, saya memang suggest menginap di sini.

Sangat nice tempat ni...

de' Tropis Guest House
Jl. Windu 6 (Gatot Subroto)
Bandung 40262
West Java, Indonesia
Phone: +62 22 730 80 34
SMS (text message): +62 812 202 6385
email: lady_joanne85@yahoo.com
website: http://www.detropis.com


Tengahari, students dari ITB bersama bus mereka sampai ke De'Tropis untuk mengangkut kami semua menuruskan visit ke Institut Teknologi Bandung. ITB sebenarnye sangat nice. Bahagian depan dia mmg bangunan lama gila zaman Belanda dulu, di bahagian belakang pulak bangunan baru yg serba cantik. Boleh dikatakan unik lah. Jadi kami dibawa ke Taman mereka dan kemudiannya disambut oleh Dean Pharmacy untuk sedikit taklimat tentang ITB. Unfortunately, tak sempat nak melawat ke lab mereka kerana kesuntukan masa, lab pun dah tutup.

Ketemu pertama kalinya ya bersama teman teman dari ITB nya...

ITB

Sebelum balik ke hotel, kami ke shopping mall dulu untuk membeli grocery items, tujuannya untuk didermakan ke panti asuhan yang akan dilawati hari esok. Di sebabkan banyak masa lagi, apelagi sesi SHOPPING bermula. Malam ini di Dago Street! Factory Outlet dekat sini banyak jugak, sesuai untuk sesi pemanasan badan sebelum sesi shopping sebenar bermula. kihkihkih.

Terima kasih buat yang menderma untuk panti asuhan Bandung! 

Gamba atas kiri, makan ice cream jadi PONDAN. ade berani mahu makan?

Tak cerita pasal tempat makan pun kan. haha. Restoran2 semua akan disatukan dalam satu post yang last sekali, khas untuk makan makan, barulah SUMO.

BERSAMBUNG.....

Friday, November 5, 2010

Vietnam - Main Attraction

Entri terakhir dan sambungan daripada,

Aku ingat taknak lagi post pasal Vietnam, tapi memandangkan trafficnya juga agak bagus untuk jangka masa panjang, jadi aku keluarkan lagi satu entri. Ini gerenti yang last punya. hehe. Tapi hakikatnya kalau berblog tentang negara orang ni bagus sebab orang nak baca blog kita supaya tahu tempat menarik, tempat makan dan what to expect kalau mereka kat sana kan. Dari menulis ttg Universal Studios Singapore dan Vietnam ni je dah tambah 2 member facebook :)


Sepanjang 4 hari 3 malam dekat Ho Chi Minh City ni, aku tinggal dekat Oscar Saigon Hotel. Hotel ni biasa biasa je. Receptionist dia cakap English taraf budak tadika, makanan dia sangat TAK halal dan not my taste. Aku punya bilik mcm hangpa boleh tengok kanan ni, nice jugak tapi takda tingkap. Tapi memandangkan aku ni kuat jalan, takdelah sangat aku kisah ade tingkap ke tak. Nasib baik ada astro, dapat jugak aku tengok movie sambil guling guling. Sebabkan aku sengsorang, 1 katil tu tempat aku makan, kotor kotorkan, lagi 1 khas untuk tido. hahahaha. Overall, aku rasa ok je, selesa je, tapi hotel ni claim 4 stars, mcm byk sangat bintang tu! Ok, website dia click SINI. 

Ok ok mana yang wajib pergi?

1) Ben Thanh Market

Ben Thanh Market ni ade jual semua benda, baju, souvenir, makanan, kerepek, coffee, you just named it! Sebelum aku pergi Vietnam aku dah baca reviews orang tentang tempat ni. Tempat ni kiranya macam tourist trap lah. Sebabkan terlampau famous, semua tourist nak pergi sini padahal dorang mark up harga gila gila punya. Tapi sebagai tourist aku kenalah pergi sini jugak, barulah tourist trap namenye kan. hahaha.

Kat sini, korang boleh bargain sampai 2/3 dari harga sebenar. Percayalah, itu yang aku buat. Tips, kena berani, kalau dia tak kasi, walk away! Let say lah kalau jurujual tu letak harga 140000 dong, terus mintak 35000 dong, kalau dia tak kasi, bargain lagi sampai 50000-60000 dong, kalau dia taknak, walk away! dan dia akan tarik kau balik punya. hehe. Peniaga kat sini dah sepakat gak, kalau kau ni hard bargainer, kau akan dapat beg plastic kaler pink, kalau kau ni lemah lemah je, dapan green plastic. So, semua peniaga boleh expect kau ni mcm mana bila kau datang kedai dorang, bijak kan! Yob? semua plastic pink lah, tetiba rasa comel pulak pegang sume beg plastic pink kihkihkih.

Ben Thanh Market

2) Cu Chi Tunnel

Cu Chi Tunnel ni dulu digunakan semasa perang dengan US, macam underground Village lah. Panjang dia 200km, gila panjang kot. Tunnel ni adalah antara faktor US kalah dengan Vietnam time perang tu. Dalam tunnel ni pun ada banyak yg terkorban lah, kena bom semua. Yob memang excited gila lah pergi sini, dapat merasa sendiri masuk tunnel ni. Kalau tengok gamba kat bawah ni mcm terang kan, sebenarnye gelap gila, ade lah dim light sikit2 dekat dinding tunnel ni. Scary jugak dalam ni, dah lah sengsorang, mamat tourist guide tu punyalah laju.

Punyalah sempit tunnel ni. Sempat gak bergamba dengan askar askar tu dalam keadaan peloh lenjun.

Mula mula masuk kena membongkok, dah berapa meter jalan mamat tu tanya "you want go out or continue" 

Aku yakin je, "continue" pastu ambik kau lagi sempit, dia bantai merangkak pulak. 

Dah lah panas, gelap, sempit, sengsorang, memikirkan dah ramai pulak mati dalam tunnel tu, so sampai pit stop ke-2 mamat tu tanya, "you want to continue?" 

Aku dengan yakin lagi sekali menjawab, "hell NO!"

Keluar keluar, dah macam mandi peluh satu badan. Nasib baik pakai deodorant nibeeea, kalau tak pengsan semua orang. haha. Tapi, MEMANG BEST lah, wajib datang sini kalau sampai Ho Chi Minh.

Nasib baik perot tak sangkut.

3) Handicap Handicrafts

Tempat ni khas untuk orang kurang upaya/ cacat di sebabkan perang, ataupun mutasi DNA yang berlaku akibat perang. Yakin je aku guna mutasi semua, padahal last belajar bendalah tu 1st year MSU, sorry ahh kalau salah maklumat. So basically, handicraft di semunya di siapkan oleh kurang upaya dan di jual di gedung sebelah tempat pembuatan. Bayangkan, ade tu pakai kulit telur je, mmg sangan CUN dan MENARIK. Kat sini sempatlah beli hadiah Anniversary ke 25 Bossumo dengan Cik Puan Besar. Harga barang dia berbaloi baloi lah dengan penat lelah pekerja dia. 

Memang gila details kerja diorang. Satu piece tu ambik masa 3-6 bulan nak disiapkan.

Yang korang boleh pergi kalau ada terlebih masa...

1) Vincom Center

Ni shopping center yang paling up kot kat Ho Chi Minh ni. Dekat je ngan hotel aku, sebabtu menapak ke sini sat. Mahal memang mahal lah, window shopping je. 

Sebahagian kedai kadai dalam Vancom Center, biasa biasa je tempat ni. 

2) Opera house, Notre Dem Cathedral

Opera house ni VP aku nak sangat masuk sebenarnye tapi time kitorang kat sana takda show pulak, so tak boleh masuk. Tapi show nye mestilah bahasa Vietnam kan? duhhhhh....

Notre Dem Cathedral ni tengok dari jauh je tapi tak masuk, tapi kalau Google dalam dia cantik gak.

atas kiri: Opera House, bawah kiri: Notre Dem Cathedral
3) Kedai kraftangan, lukisan.

Ini korang jalan jalan je dekat sekitar hotel korang (kalau tinggal di Distrct 1), banyak je tempat jual benda mcm ni. Tapi ingat BARGAIN! 


Ok kalau muda mudi macam aku ni, sebelum pergi Vietnam dah google local punya label pakaian ape yang best best kat sana, so ade 2, yang memang famous dan kena dengan jiwa remaja macam aku ni adalah Ginkgo Biloba dan Bo Suo. Harga pun tak mahal mana, biasa je. 

model tengah boring, kiri: sweater dari Bo Sua, tengah: t-shirt Ginggo Biloba, kanan: rain coat yang terpaksa dipakai ketika hujan. hehehe.

Kalau tanya pasal traffic kat Ho Chi Minh, "total nightmare!" satiap 20 saat akan dengar hon dibunyikan. Hon bukan nak marah ke ape ke sebenarnye. Macam kalau kereta besar/ taxi hon sebab nak bagi isyarat dekat penunggang motor ade kereta besar dekat belakang, so diorang akan bejaga jaga. Entah mana lah pernah terbaca, ada 6 million scooters dekat Ho Chi Minh, so bayangkan.

Kalau nak lintas jalan, jangan lari, jalan je sambil tgk traffic. Selalunya kalau ade motor pun, dorang bawak slow, takde mat mat rempit macam Malaysia. Kadang kadang motor yang akan mengelak orang berjalan, bukan orang mengalak motor. So, jangan panic, jangan lari, lagi susah pemandu nak control hala tuju.

WOI, APE PANDANG PANDANG! (pak guard)

Tamatlah sudah kisah Vietnam...

p/s: sepanjang berblog tak pernah ade blogger yang mengagumkan Yob dengan nyanyian mereka. harini ade seorang, blogger Sol. terus terdetik dalam hati "not bad!". nak usha? click SINI. pada yang konfius sebelum ni Sol adalah burung atau rama rama, harapnye terjawab ya! hehe.

Thursday, November 4, 2010

Vietnam - Halal Restaurant

Hai, Salam Perpaduan, (ini adalah entri sambungan SINI)

Wiiihuuu. Entri ni sebenarnya dah kena perap lama dah, konon konon simpan macam untuk comeback YobSumo ke alam blog lah. Tapi masalahnya tak muncul2 jugak. Kihkihkih. So semester break ni cocoklah kiranya saya release kan entri ni.

So kalau anda dekat Ho Chi Minh City, Vietnam ni tak susah mana nak jumpa Halal Restaurant. Especially kalau menginap area Sheraton Hotel. Dekat situ je ade 3 Halal Restaurant.

1) Halal at Saigon

31 Đông Du, District 1, Ho Chi Minh City (depan Sheraton Hotel)
+84 8 38246823 (Vietnamese)
+84 8 38274602 (English)
Fax: +84 8 38274603

http://www.halalsaigon.com/


Restaurant ni paling superb kot. Founder dia orang Malaysia. VP MSU yang follow aku pun suka benar makan sini. Sepanjang 4 hari kitorang kat Vietnam, 2 kali menjamu selera kat sini. Aku, makan free mana mana pun sedap kihkihkihkih. Kat sini seorang daripada waiter boleh berbahasa Indonesia ya. Lagu lagu yang dia layan pun banyak lagu Malaysia & Indon. Kelakar lak. Layanan kat sini biasa2 je, tapi the way they decorate the restaurant, the atmosphere, can be ranked as 5 stars restaurant lah. Makanan memang sedap, harga boleh kata lumayan jugak lah. 


2) Four Season Restaurant

2 Thi Sach Street, Dist 1 (5 minutes walking distance from Halal@Saigon)
Phone: 84-8-8257186


Sini pun sedap. Rasanye owner dia pun Malaysian. Harga dia pun agak lumayan lah. Rasa makanan dia sedap. Decoration dia biasa biasa je, agak dull. hehe. Kat sini tak berapa mesra customer sangat tak macam restaurant lain yang aku pergi. Sebabkan HOD aku pun pening kepala time ni, takdelah best sangat makan sebab selalunya dia lah yang paling banyak cerita. Tapi air mangga dia superb. TERBAIK.


3) Satay House Restaurant

35 Mac Dinh Chi Street,
Ho Chi Minh City, VIET NAM
Phone: 090-3925475


Sekali lagi orang Malaysia punya. Berkabolirasi (betul ke aku eja ni) dengan orang Vietnam. Sini layanan dia bagus. Restaurant dia simple je, tapi sebabkan dia banyak tampal gamba gamba orang makan kat situ nampak macam menarik. Dah nama pun satay, mestu lah specialty dia satay kan... rasa satay dia berbeza dengan kat Malaysia lah. Rasanya Malaysia punya jauh lagi sedap kot. hehe. 


Yang penting KAK MARIA pujaan Yob dah sampai Satay House ya. kikhkihkih.


Takdelah aku makan banyak tempat pun, pergi Bulan Ramadhan kot. Boleh dikatakan Halal Restaurant kat sini harga makanannye slightly higher compare to non-halal food lah. Owner Halal Restaurant kat sini mostly from Malaysia and Indonesia. Ya macam aku dah cerita kat entri lepas, orang Islam Vietnam sendiri kurang nak memajukan diri mereka sendiri, sesuatu yang amat menyedihkan bila mendengar bagi aku seorang Islam. 

So far, Halal Food bukan lah satu masalah untuk didapati dekat Vietnam. If you want me to translate this entry in English, you can reach me at r_ihays007@yahoo.com

ok aku feeling minah2 arab baca blog aku, so tak paham Malay. Ke Maher Zain yang baca? kihkihkih.

nak serang blog JARD dulu, belom baca lagi kisah Korea dia. teringin siot.

Vietnam - Introduction

Hai buat semua.


1st Ramadan haritu 11/8, Yob terbang ke Vietnam. Tujuan utamanya adalah untuk menyiapkan thesis Yob yang berkaitan dengan Halal Certification for food product in Malaysia and Vietnam. Trip ini ditanggung 100% oleh IFANCA (Islamic Food and Nutrition Association of America) dengan kerjasama Management & Science University (MSU). Jadi MSU telah pilih Yob untuk buat research ni. Sejujurnya, Yob memang gembira gila lah dapat peluang macam ni, bukan selalu.


Jadi Yob terbang ke sana dengan Vice President MSU dan juga Head of Department. Disebabkan travel dengan orang2 atasan mcm ni, segala tingkah laku terjaga secara luar kawal. Mula mula memang kekok teramat, but as the time goes by and we get to know each other better, kurang lah sikit dinding2 nye. But there's always a thin line between me and them, the line that i'll never cross.


Yob memang nak update blog dengan cerita2 dari Vietnam supaya dapat bantu orang lain yang bercadang ke Vietnam, especially Muslim tourist. Tapi sebelum update ttg Vietnam baik bermukadimah dulu...


Overall Yob sangat puas hati dengan trip ke Vietnam ni. Kalau tanya ttg holiday, mmg best giler. Tapi dalam gembira ada duka. Satu satunye cara untuk menyiapkan thesis ini adalah untuk  interview orang no 1 di Islamic Community of Ho Chi Minh regarding Halal Food yang berakhir dengan perasaan tidak tenteram. The "big boss" can't speak in English. The translator too, he's using Bahasa Indonesia to translate Vietnamese language by the big boss. Yob pulak terkial kial nak translate kan balik questionnaire dalam English ke Bahasa Melayu dan perlu bercakap dalam accent Indon lagi. Sampai perkataan "slaughtering" pun Yob ambik beberapa ketika nak bahasa melayu kan nye balik. Blank.


Worst things, mereka tidak prepare dengan ape2 document padahal mereka tahu Yob akan datang sebagai wakil IFANCA dan MSU. Perjumpaan tu boleh dikatakan tidak formal. Seriously I don't think that they take it seriously. Kecewa memang kecewa. Nak cari dekat internet memang takda langsung info ttg mereka. Tak tahulah macam mana ni.


Nak kata Vietnam sebagai negara yang sangat mundur, memang tidak. Vietnam adalah satu negara yang sangat pesat membangun, Penduduk sendiri dekat 80 ribu orang. Di Ho Chi Minh sendiri, lebih kurang 7000 Islam menetap di situ. Tapi apabila ditanya soalan ttg apa yang akan dilakukan oleh Islamic Community of Ho Chi Minh untuk masa depan penduduk Islam mereka, tiada jawapan yang mampu diberi. Bila Yob tanya tiada ke perancangan sekurang kurangnya ada satu supermarket Halal di Ho Chi Minh, jawapannya tidak perlu kerana penduduk Islam mereka tidak ramai.


Sejujurnya "lame answer" yang mereka berikan kepada Yob menunjukkan yang mereka mmg tiada inisiatif untuk majukan orang Islam sendiri. Agak menyedihkan melihat orang seagama berfikiran begitu. Hampir 90% kilang makanan halal di Vietnam, bukan diuruskan oleh orang Islam Vietnam, tapi milik Pak Arab. Kelihatan restaurant2 Halal di HCM juga maju2 cantik2, tetapi sekali lagi pemilik dia bukan orang Vietnam. Mungkin orang Malaysia, Indonesia...


Tidak tahu di mana silapnya. Yang pasti pemikiran mereka masih di takuk lama. Mereka sepatutnya tahu yang Halal food mempunyai permintaan yang sangat tinggi di international market. Orang bukan Islam atau kerajaan negara lain bukan mahukan halal food kerana meraka HALAL, tapi kerana mereka tahu halal food ini adalah sgt bersih dan bekualiti dari segala segi. 


Segala teguran ni mungkin akan dilaporkan kepada IFANCA supaya Islamic Community of  Ho Chi Minh ini lebih peka ttg perkara2 yang berlaku di sekeliling mereka, buka mata buka minda. Jangan jadi seperti katak di bawah tempurung. Rezeki tak datang bergolek, durian takkan jatuh kalau pokoknye tak pernah di tanam. errkkkk. ape aku ngarut ni?


Nantikan update2 penuh gamba Yob nanti ya. Akan cuba sebaiknye promote Vietnam, dan memberikan sedikit panduan untuk pelancong2 muslim yang bercadang mahu jalan jalan di Vietnam.


p/s: seronok tengok blogger2 buat gathering. rindu pulak nak pergi2 gathering camtu.

Bersambung di Vietnam - Halal Restaurant

Wednesday, November 3, 2010

Ben Bradshaw Si Gigi Putih

Siapakah Ben Bradshaw ni? Adik Brad Pitt ke? eh bukan, adik Brad Pitt tu aku :P Ben Bradshaw ini adalah Si Gigi Putih atau nama lainnya "Baca". Aku pun tak tahu macam mana dia dapat nama "Baca" tu.

Ben Bradshaw ni adalah satu fenomena baru, mungkin ada antara anda mengenali dia, ada yang belum. Tapi saya pasti dalam beberapa bulan lagi mesti nama dia akan diperkatakan di segenap alam maya dan juga perbualan masyarakat Malaysia. Aku yakin dia boleh jadi celebrity di sini. Haha.

aku curi gamba ni dari facebook dia, Ben i hope you don't mind!

Apa yang Ben Si Gigi Putih ni buat? dia ni adalah seorang mamat mat salleh yang pernah menetap di Sabah dan Sarawak satu ketika dulu. Umur 23 tahun, sekarang study Mechanical Engineering dekat University of Utah. Kelebihan dia? dia boleh berbahasa MELAYU dengan sangat lancar.

Mission dia?
Dia ni rajin upload video dia dekat youtube dan dia minta pada yang menonton supaya subscribe. Aku? mestilah aku subscribe. Something yang rare kan. Apa isi video dia? dia ni nak ajar orang Malaysia bercakap English dengan American Slang. Macam dia kata, orang Malaysia boleh cakap english tapi tak ada slang, which is true. Me myself can speak English tapi tiada slangnye. Likewise dia harap orang Malaysia boleh tolong improve kan balik bahasa Melayu dia.

Jom kita layan beberapa video dia ok,



What's up?
Nothin

Korang teruja? aku pun teruja. Ok kalau lelaki suka perempuan mesti lagi suka kan. Since dia suruh add dekat facebook siap bagi link facebook lagi, aku add lah. Daripada album dia kat facebook, pada pandangan aku dia ni memang personality-wise lah, hidup dia pun macam menarik je. Perkataan senang "cool" orangnye. Wall facebook dia, dah penuh dengan ayat ayat Melayu dari orang Malaysia hahaha. Aku sendiri automatic, bila nak tulis dekat wall dia guna Malay. hehe. Oh jangan tak tahu, dia ni SINGLE lagi, itu yang dia tulis kat fb relationship status dia, para gadis, ade chance tu :P

Gigi Putih nak datang KL Disember ni, tengok video bawah nak tahu bila...



Dan aku dah bagi pesanan dekat dia,


Ben, Aku consider "like" itu as "BOLEH PUNYA" haha.

Kalau nak subscribe video dia boleh click SINI
Kalau nak jadi fan fb dia boleh like dekat SINI