Monday, November 8, 2010

Bandung - Day 1

Huhu. Salam 1 Malaysia,

2 negara dalam 1 semester, memang saya sangat lucky. Sebulan sebelum ke Bandung telah pergi ke Vietnam untuk siapkan thesis, boleh baca di entri INI, INI dan INI. Ke Bandung, Indonesia pula sebahagian dari program International Exposure MSU. Saya dipertanggungjawabkan untuk organize this "Educational Visit" 4 hari 3 mlm ke Bandung untuk 22 students course saya dengan bantuan dari pihak ITB (Institut Teknologi Bandung). Atas nasihat SyidaDida, saya akan tulis panjang2 so that in the future kalau orang nak cari info tentang Bandung mungkin blog ini boleh membantu :)

KLIA 6.30am

Saya diberi tempoh masa yang sangat singkat untuk arrange this whole visit, cun cun sebulan. Tapi itu bukan masalah since saya ada great team untuk tolong itu dan ini. Serba sedikit tentang perjalanan kami di Bandung pula di bantu oleh student pharmacy ITB melalui sent-reply-foward email saya kepada President, Mr Dani Andipa Keliat dan juga General Manager of Public Relation mereka Miss Rani Krisnamurthi. They help me a lot. Thanks guys!

sedikit taklimat borak borak sebelum depart from KLIA to Jakarta

Jadi untuk flight kami ke sana, saya telah memilih untuk terbang bersama Garuda Indonesia. Kami dapat tawaran hebat dari Garuda Indonesia berbanding Air Asia kerana ticket ini dibeli tak sampai sebulan sebelum departure date. Perbezaan harga bagai langit dan bumi, moreover Garuda Indonesia tu macam MAS, so makanan semua ada. Yang tak syiok nye, stewardess mereka tua tua, sangat tak boleh mencuci mata dan bergurau senda. Ok terus takda mood. Dan ada satu kejadian di mana stewardess sorang tu sgt rude ketika dia menyediakan makanan kepada sebahagian student, macamni lebih kurang script dia,

Stewardess: Mahu makan apa, nasi ayam atau roti putar?
Semua student row tu: Nasi Ayam
Stewardess: (meninggikan suara) Kalau semuanya makan nasi ayam siapa mahu makan roti putar!

Duh, ape ke hal lah stewardess tu marah marah? period? tak tak... menopause kot... tante tante....

GARUDA Indonesia

Oh, our group mendarat di Jakarta dan bukan direct to Bandung, kerna ticket ke Jakarta lebih murah sih. Sampainya di Jakarta Airport, kami mendapatkan perkhidmatan Primajasa Bus untuk direct hantar kami ke hotel, kos 2 Juta rupiah (RM690). Tapi kalau anda travel in a small group better menggunakan perkhidmatan keretapi dari stesen Gambir, Jakarta ke Bandung ATAUPUN naik Primajasa shuttle bus yang akan datang setiap sejam ke Airport dan menurunkan anda ke drop off point di Bandung Super Mall (RM26/pax). Untuk menghubingi pihak Primajasa bus anda boleh click SINI.

Bus transit dari Jakarta - Bandung, ETA 3 hours

Di Bandung pula, kami 22 students bersama 2 lecturers dan seorang Head of Department (HOD) menginap di De'Tropis Guesthouse. Kos penginapan, semuanya di sponsor MSU, terima kasih MSU. Saya book Guesthouse ni melalui chatting YM dengan owner dia je, hehehe. Seriously De'Tropis Guesthouse sangat cantik dan bagus beyond our expectation. Anda boleh minum teh botol SOSRO, ape ape air panas FOC, bila bila masa anda suka. WIFI access FOC. Layanan, 1st class terutamanya dari Mas Adi, baik dan jujur sungguh orangnya. Kalau anda ke Bandung, saya memang suggest menginap di sini.

Sangat nice tempat ni...

de' Tropis Guest House
Jl. Windu 6 (Gatot Subroto)
Bandung 40262
West Java, Indonesia
Phone: +62 22 730 80 34
SMS (text message): +62 812 202 6385
email: lady_joanne85@yahoo.com
website: http://www.detropis.com


Tengahari, students dari ITB bersama bus mereka sampai ke De'Tropis untuk mengangkut kami semua menuruskan visit ke Institut Teknologi Bandung. ITB sebenarnye sangat nice. Bahagian depan dia mmg bangunan lama gila zaman Belanda dulu, di bahagian belakang pulak bangunan baru yg serba cantik. Boleh dikatakan unik lah. Jadi kami dibawa ke Taman mereka dan kemudiannya disambut oleh Dean Pharmacy untuk sedikit taklimat tentang ITB. Unfortunately, tak sempat nak melawat ke lab mereka kerana kesuntukan masa, lab pun dah tutup.

Ketemu pertama kalinya ya bersama teman teman dari ITB nya...

ITB

Sebelum balik ke hotel, kami ke shopping mall dulu untuk membeli grocery items, tujuannya untuk didermakan ke panti asuhan yang akan dilawati hari esok. Di sebabkan banyak masa lagi, apelagi sesi SHOPPING bermula. Malam ini di Dago Street! Factory Outlet dekat sini banyak jugak, sesuai untuk sesi pemanasan badan sebelum sesi shopping sebenar bermula. kihkihkih.

Terima kasih buat yang menderma untuk panti asuhan Bandung! 

Gamba atas kiri, makan ice cream jadi PONDAN. ade berani mahu makan?

Tak cerita pasal tempat makan pun kan. haha. Restoran2 semua akan disatukan dalam satu post yang last sekali, khas untuk makan makan, barulah SUMO.

BERSAMBUNG.....

16 comments:

Arief Arf said...

berjalan je keje kau..
nape tak bwk sorang dua awek bandung utk aku?

X)

YobSumo said...

Arief,
untuk kau buat ape? baik simpan sendiri ahhhh. hahahaha.

i'msosupernotcool said...

wow. menarik.
byk awek.

||| PöJìé PööH ||| said...

Wahhh Yob bestnyaa berjalan2 ke negara orang dengan teman2, sure meriah kan!
Yang pasti sponsor, best ahh!

Love,
PojiePooh Abdullah

imanshah said...

wah bandung saya sudah sampai 2 tahun lalu

YobSumo said...

imsosupernotcool,
haha mmg byk awek. dari MSU ade 6 teruna je...


pojiepooh,
best. sponsor hotel je pojie, tapi oklah dari takde langsung kan :)


imanshah,
seronok kan :D

deus X machina said...

Kesimpulannya Yob,

Mana souvenir untuk aku?plus awek2 bandung

ARC™ said...

humangaii siap berkakulator semua hahhaahah...

bro nasib baik die bg nasik ayam...
kalau nasik 'ayam'? hhahhahaha

cik EPAL said...

tak nak la makan kalau jadi pondan :D


tak penah g bandung lagi. tah bila tah merasa

misz benida said...

seyes xpuas hati ngan ko!!!

YobSumo said...

deus,
siapa suruh simpulkan?


ARC,
bukankah, kita patut rasa hepi?! hahahhaha.


cik Epal,
pakai duit nuff mu tu yg beribu ribu, g bandung bukan mahal mana pung.


benida,
tak puas hati jom RACE!

Lia3003 said...

saya tidak berkesempatan nak ke obersi..huhu

Wanie-san said...

hahaha
bandung best tapi chiang mai lagi best...:) bagi aku la..huhu

kak ina kl said...

memang syok gi bandung..syurga membeli belah..

kukis coklat tak dak lah..cuma buat kukis coklat chip ajer..tak larat nak ambik mcm-mcm biskut

mazeermohamad said...

WOW! hehehe! nice! nice! :'P

Smithlinaqdc said...

Arief, untuk kau buat ape? baik simpan sendiri ahhhh. hahahaha.