Wednesday, November 3, 2010

Ben Bradshaw Si Gigi Putih

Siapakah Ben Bradshaw ni? Adik Brad Pitt ke? eh bukan, adik Brad Pitt tu aku :P Ben Bradshaw ini adalah Si Gigi Putih atau nama lainnya "Baca". Aku pun tak tahu macam mana dia dapat nama "Baca" tu.

Ben Bradshaw ni adalah satu fenomena baru, mungkin ada antara anda mengenali dia, ada yang belum. Tapi saya pasti dalam beberapa bulan lagi mesti nama dia akan diperkatakan di segenap alam maya dan juga perbualan masyarakat Malaysia. Aku yakin dia boleh jadi celebrity di sini. Haha.

aku curi gamba ni dari facebook dia, Ben i hope you don't mind!

Apa yang Ben Si Gigi Putih ni buat? dia ni adalah seorang mamat mat salleh yang pernah menetap di Sabah dan Sarawak satu ketika dulu. Umur 23 tahun, sekarang study Mechanical Engineering dekat University of Utah. Kelebihan dia? dia boleh berbahasa MELAYU dengan sangat lancar.

Mission dia?
Dia ni rajin upload video dia dekat youtube dan dia minta pada yang menonton supaya subscribe. Aku? mestilah aku subscribe. Something yang rare kan. Apa isi video dia? dia ni nak ajar orang Malaysia bercakap English dengan American Slang. Macam dia kata, orang Malaysia boleh cakap english tapi tak ada slang, which is true. Me myself can speak English tapi tiada slangnye. Likewise dia harap orang Malaysia boleh tolong improve kan balik bahasa Melayu dia.

Jom kita layan beberapa video dia ok,



What's up?
Nothin

Korang teruja? aku pun teruja. Ok kalau lelaki suka perempuan mesti lagi suka kan. Since dia suruh add dekat facebook siap bagi link facebook lagi, aku add lah. Daripada album dia kat facebook, pada pandangan aku dia ni memang personality-wise lah, hidup dia pun macam menarik je. Perkataan senang "cool" orangnye. Wall facebook dia, dah penuh dengan ayat ayat Melayu dari orang Malaysia hahaha. Aku sendiri automatic, bila nak tulis dekat wall dia guna Malay. hehe. Oh jangan tak tahu, dia ni SINGLE lagi, itu yang dia tulis kat fb relationship status dia, para gadis, ade chance tu :P

Gigi Putih nak datang KL Disember ni, tengok video bawah nak tahu bila...



Dan aku dah bagi pesanan dekat dia,


Ben, Aku consider "like" itu as "BOLEH PUNYA" haha.

Kalau nak subscribe video dia boleh click SINI
Kalau nak jadi fan fb dia boleh like dekat SINI

25 comments:

LORD ZARA 札拉 said...

Hahahaha~
Aku pun nak tulislah since dia dah approved aku kat FB gak~hehehe~

Aujinz said...

hohoho..
aku ketinggalan..

Nurul Huda Rahim said...

"mungkin kita akan jumpa mungkin tak mana taw" eh comel siot mamat neh. kah kah kah.

ARC™ said...

hoho sume nak cte pasal bradshaw ni :D

YobSumo said...

lord zara,
haha. tulislah ;)


aujinz,
manader, ramai lagi tak kenal dia...


nurul huda,
haih kau dah tukar nama? hehe


arc,
sebab dia sesuatu yg menarik untuk di tulis. traffic blog pun bole jalan. haha.

Is said...

wahhhh..

joegrimjow said...

klu cakap pernah jumpa dia caye?
hehe

YobSumo said...

is,
wuuuhhh


joe,
kau pernah jumpa dia? percaya kot. haha.

Fitrihadi said...

hahah cool..i like this guy!!

Wanie-san said...

WA....tak tahu pun pasal dia ni..
hehe
btw, dia ni cool la..leh ckp malay..hehe

Mimie.Candy Cane said...

bila ko cakap single.aku terus jatuh cinta..mak ayah aku meesti suka ni..nak add fb dia skang la..

hehehe

avid gunner said...

haha...lawa la link ko bagi ni yob...

aku nak bantai cakap perak bagan dengan dia. tak pun perak bota. hahaha.

Ben said...

Haha I really like your blog! aku dah terima mesej kau kat facebook. aku akan tulis balik dalam tak lama lagi

kak ina kl said...

best gak berkenalan dengan mamat ni

einaz shah rizal thomas said...

ting.tong
hey,hey..
haiy to owner belog.
singgap sini jap boley kan.?

love einaz!

Eyriqazz said...

oh pernah jumpa dia ni kat restoran melayu di London dulu..selamba je kutuk2 mat salleh n dia duk meja depan senyum(ingat dia tak faham)...tup2, minah melayu restoran tu, masa dah abis makan tegur, sedap ben? fuh,cair dia cakap melayu balas..adushh..malu kami dibuatnya...

P/s :eh, yang saya jumpa dulu ben bradshaw or orang lain ya?nampak muka cam kenal....

Tigrrr said...

Saya rasa dia tu pergi berdakwah kat Sabah/Sarawak. Sebab tu lah dia kena cakap BM. Pergilah tengok gambar dia kat KLCC. Tu uniform org Mormon bila pergi berdakwah. Saya dah kena kat Sydney dgn org spt mrk. Fikirlah, kalau cakap BI dengan org asli, mesti tak dapat convert baru. Saya percaya si Belacan dan Paku pun sama.

Arief Arf said...

oh, ben ni.
penah gak tengok video die.
die ade kate nanti nak buat video featuring aku, tapi aku macam busy la skang ni.
X)

YobSumo said...

fitrihadi,
yup cool aite.


waniesan,
Yob bleh cakap Jawo, cool tak?


Mimie,
mesti dia dah baca komen kau ni. hahahhaha. sila tgk atas, dia ade komen ;P kau ade chance ni :)


avidgunner,
hahaha. weh ajar aku cakap perak wei. aku ni dah lupa asal usul ni.


ben,
i'm so shocked u reply something here. hahaha. thanks ben!


kak Ina,
bolehlah dia nak turun KL ni.


einaz,
tong ting ting!


eyriqazz,
dia lah kot, kalau dia pernah g london ;)


tigrr,
saya rasa belacan dan paku ade mengaku mmg drg pergi rumah ke rumah untuk sampaikan agama mereka, dari situ mereka bercakap BM. saya rasa Ben pun sama. tapi rasanye tak salah Ben nak belajar BM kan. saya sebagai MUSLIM respect dengan agama lain, dan saya juga ade pegangan kukuh terhadap Islam. sekadar mahu belajar BM ape salahnye kan. tapi kalau dah ke arah lain nnt saya pun takkan suka lagi, jangan risau dan terima kasih atas peringatan anda.


Arief arf,
karang aku yg muncul jangan TERKEJUT! hahahaha.

tukang karut said...

haha~
mula2 baru knl ben, dah bce comment2 nih, knl belacan n paku lak. ades. nice post!

Chuckie Cotton said...

Why is it a big woooha when a mat salleh speaks malay, why isnt it a woohaa when Chinese speak english or malay, or a malay speaking chinese? weird...it's jz a language? aint it?

KronikStory ! said...
This comment has been removed by the author.
KronikStory ! said...

weyhhh tolong konfemkan ! ni ben yg sma ke ? http://www.friendster.com/photos/25148254/247941735/41003#pic=022112307346804

YobSumo said...

kronikstory.

itu bukan ben tuuu... hehe.

Anonymous said...

bagus2 itupon sy kenal dia masa dis 2010,hehehehe suka dgr dia ckp melayu mcm belacan & paku.