Thursday, November 4, 2010

Vietnam - Introduction

Hai buat semua.


1st Ramadan haritu 11/8, Yob terbang ke Vietnam. Tujuan utamanya adalah untuk menyiapkan thesis Yob yang berkaitan dengan Halal Certification for food product in Malaysia and Vietnam. Trip ini ditanggung 100% oleh IFANCA (Islamic Food and Nutrition Association of America) dengan kerjasama Management & Science University (MSU). Jadi MSU telah pilih Yob untuk buat research ni. Sejujurnya, Yob memang gembira gila lah dapat peluang macam ni, bukan selalu.


Jadi Yob terbang ke sana dengan Vice President MSU dan juga Head of Department. Disebabkan travel dengan orang2 atasan mcm ni, segala tingkah laku terjaga secara luar kawal. Mula mula memang kekok teramat, but as the time goes by and we get to know each other better, kurang lah sikit dinding2 nye. But there's always a thin line between me and them, the line that i'll never cross.


Yob memang nak update blog dengan cerita2 dari Vietnam supaya dapat bantu orang lain yang bercadang ke Vietnam, especially Muslim tourist. Tapi sebelum update ttg Vietnam baik bermukadimah dulu...


Overall Yob sangat puas hati dengan trip ke Vietnam ni. Kalau tanya ttg holiday, mmg best giler. Tapi dalam gembira ada duka. Satu satunye cara untuk menyiapkan thesis ini adalah untuk  interview orang no 1 di Islamic Community of Ho Chi Minh regarding Halal Food yang berakhir dengan perasaan tidak tenteram. The "big boss" can't speak in English. The translator too, he's using Bahasa Indonesia to translate Vietnamese language by the big boss. Yob pulak terkial kial nak translate kan balik questionnaire dalam English ke Bahasa Melayu dan perlu bercakap dalam accent Indon lagi. Sampai perkataan "slaughtering" pun Yob ambik beberapa ketika nak bahasa melayu kan nye balik. Blank.


Worst things, mereka tidak prepare dengan ape2 document padahal mereka tahu Yob akan datang sebagai wakil IFANCA dan MSU. Perjumpaan tu boleh dikatakan tidak formal. Seriously I don't think that they take it seriously. Kecewa memang kecewa. Nak cari dekat internet memang takda langsung info ttg mereka. Tak tahulah macam mana ni.


Nak kata Vietnam sebagai negara yang sangat mundur, memang tidak. Vietnam adalah satu negara yang sangat pesat membangun, Penduduk sendiri dekat 80 ribu orang. Di Ho Chi Minh sendiri, lebih kurang 7000 Islam menetap di situ. Tapi apabila ditanya soalan ttg apa yang akan dilakukan oleh Islamic Community of Ho Chi Minh untuk masa depan penduduk Islam mereka, tiada jawapan yang mampu diberi. Bila Yob tanya tiada ke perancangan sekurang kurangnya ada satu supermarket Halal di Ho Chi Minh, jawapannya tidak perlu kerana penduduk Islam mereka tidak ramai.


Sejujurnya "lame answer" yang mereka berikan kepada Yob menunjukkan yang mereka mmg tiada inisiatif untuk majukan orang Islam sendiri. Agak menyedihkan melihat orang seagama berfikiran begitu. Hampir 90% kilang makanan halal di Vietnam, bukan diuruskan oleh orang Islam Vietnam, tapi milik Pak Arab. Kelihatan restaurant2 Halal di HCM juga maju2 cantik2, tetapi sekali lagi pemilik dia bukan orang Vietnam. Mungkin orang Malaysia, Indonesia...


Tidak tahu di mana silapnya. Yang pasti pemikiran mereka masih di takuk lama. Mereka sepatutnya tahu yang Halal food mempunyai permintaan yang sangat tinggi di international market. Orang bukan Islam atau kerajaan negara lain bukan mahukan halal food kerana meraka HALAL, tapi kerana mereka tahu halal food ini adalah sgt bersih dan bekualiti dari segala segi. 


Segala teguran ni mungkin akan dilaporkan kepada IFANCA supaya Islamic Community of  Ho Chi Minh ini lebih peka ttg perkara2 yang berlaku di sekeliling mereka, buka mata buka minda. Jangan jadi seperti katak di bawah tempurung. Rezeki tak datang bergolek, durian takkan jatuh kalau pokoknye tak pernah di tanam. errkkkk. ape aku ngarut ni?


Nantikan update2 penuh gamba Yob nanti ya. Akan cuba sebaiknye promote Vietnam, dan memberikan sedikit panduan untuk pelancong2 muslim yang bercadang mahu jalan jalan di Vietnam.


p/s: seronok tengok blogger2 buat gathering. rindu pulak nak pergi2 gathering camtu.

Bersambung di Vietnam - Halal Restaurant

23 comments:

fiQ Froz said...

sampai hati x ajak..=p

MOFASAD said...

nak ikut~

Fhad said...

aku nye pasport da siap tapi ko tinggalkan aku.. damn u...

Wanie-san said...

owh...sampai mcm tu...sepatut nye diorg ada la alternative nak majukan halal food kat tempat diorg..jgn nak harapkan rakyat negara laen bukak restoran kilang kat sana..tapi nak buat mcm mana..pimikiran diorg tak maju seperti kemajuaan dunia...

nadirah_nor said...

vietnam???
diorang memang mcm tu kan
slow and steady punya country
go yob pi report segala kekurangan!!!

apa aku merepek nih-___-"

YobSumo said...

fiq froz,
sampai hati taknak ikut....


Mofasad,
jom2. muat tak dalam luggage?


Fhad,
passport negara mana tu brader? ;P


nadirah_nor,
hahaha slow and steady yek...


Wanie-san,
huh betul. hang buleh masuk politik ni! kihkihkih.

cik GULA-gULA said...

wah!!
pi vietnam eh..
best gileeeeeeeeeerrrrrrrrrrrrr:)


pasni boleh la btf gathering kat sana lak:)

iyllienaz said...

haha..slaughtering??haih..tu la..u dulu bm tak credit tu yang xreti translate tu..lahir london kan??

Aujinz said...

huhuhu..

aku pun baru pergi Vietnam awal bulan itu hari.. ngeh ngeh ngeh..

dan ade onar yang aku buat di sane... :-"

fiQ Froz said...

kau x ajak kate aku xnak ikut lak..ciss kau

YobSumo said...

cik gula gula,
buleh sgt... tgg fhad organize ni!


iyllienaz,
bukan begitu, mahu translate on the spot, without any preparation mmg mengejutkan. jadi blank kejap.


aujinz,
best kan... nnt aku bace ;)


fiq froz,
nnt aku ajak betol2 krang. sanggup ke nak ikut?

.:|kamaryeah|:. said...

byk x souvenir dari viet??
hahaha~
btw hello 2 u~

Mohd Hazri said...

Cis yob pegi tak kabo kat aku. cis dan cis lagi

YobSumo said...

kama,
takdelah byk, tapi adelah... nak ke? hehe.


Hazri,
jom makan cis kek.

Jard The Great said...

yobbbbbb........... beshnya gi sana buat thesis........ nk sebenier =)

hBz said...

ko bukan ke no1 cakap indon. bini indon kan?

Arief Arf said...

laa.. kesian ko pegi jauh2 nak buat research, diorg buat tak endah je kat ko..
habes cane thesis ko?
dapat siapkan ke tak?
ke blasah je goreng la pape info yang patut?
hahaha

souvenir untuk aku dah pos belum?

X)

[z@ck] said...

bestnya jalan2 di sponsor =)

kak ina kl said...

selamat berpuasa..ooo belajar kat msu..belajar rajin-rajin yer..nanti ibubapa bangga dengan kamu.

bestlah dapat gi jejalan tgk negara orang masa muda ni.

Mieza vs Rory said...

wooo..pegi kt VP...dasatt wooo

Khairi said...

fuh jauh kamu berjalan yob. sampai ke vietnam buat thesis. good luck ya.

YobSumo said...

Jard,
tak kirim awal2 dah habis dah ;P


hBz,
bini Vietnam. baru kena tangkap, dan sempat nak kenal2 lagi.


Arief,
belasah buat tu mmg dalam perancangan. hehehhe. serbenier aku dari europe pun tak dapat2 lagi. mana?


zack,
kena sponsor mmg best. hehe.


kak inakl,
thanks kak. ye belajar betul2!


Mieza,
wooooooooo. boss mu kot dlu ;P


khairi,
kalau jalan tak sampai bang. kihkihkih!

zmah said...

Ho Chih Minh...sudah/banyak restauran HALAL berbanding HANOI...SELAMAT MENYIAPKAN TESIS.