Tuesday, April 6, 2010

Universal Studios Singapore Part 1

Hohoho. Ape kabar semua? Sihat? First things first gua rasa sangat gumbira melihat Tok Ti gua menang pertandingan sape paling popular. Tak sia sia gua puji puji dia kat entri SINI.

Back to the topic.....

Yob haritu pergi Universal Studios Singapore. Pergi sana 1st April haritu. Kalau korang plan2 nak pergi sana ok ape, berbaloi baloi. Yob pergi ni pun sebab ditaja ticket oleh SyidaDida, kalau tak memang tak pergi lah, mana ada duit sendiri. Lagipun Ira punya result SPM ok haritu, so ini macam jalan jalan after exam lah...

Nak cakap 1st time pergi Singapore memang taklah, ini dah keberapa belas pun tak tahu lah. Tapi Universal Studios 1st time masuk sebab baru siap bulan February haritu. So far, rasanye best je pergi Singapore sebab ramai relatives dan orang sana guna English kan, boleh lah paham, boleh lah converse, boleh lah communicate. Kalau cakap bahasa Zimbabwe, ade dictionary gamba gajah dengan harimau pun tak guna.

Anak anak Bossumo

So this time around, kitorang tukar sikit. Yob dengan sisters naik KTM pergi Singapore dulu, pastu Bossumo dgn Cik puan besar datang kemudian lah sebab dorang bukan masuk pun Universal Studios. Kitorang naik train pukul 6.30am, imagine kitorang bangun pukul berapa? pencapaian terbaik tu! Sampai2 Singapore Pak Janggut and his son, Izzairin dah tunggu kitorang kat KTM Tanjung Pagar sambut kitorang.

Pak Janggut balik rumah dulu dan Izzairin jadi tourist guide kitorang lah. Kata nak jalan2, naik bus sampai ke Vivo City then breakfast kat McD sana. Kalau kat sini hotcake ade 2 biji, kat sana 3 biji. Eh, macam lah korang nak angkat pot kan? hehe. Pastu kitorang naik monorail sampai ke Sentosa Island. Izzairin was a damn good tourist guide. He explained each and every details throughout the journey. Lucky to had him there.

Vivo City

Kitorang masuk Universal Studios lebih kurang pukul 10 lebih kot. Ticket 66 Sing Dollar seorang, kalau convertkan duit Malaysia, ehhhh tak payah pikir lah, pikir2 sayang pulak duit terbang lagipun bukan duit aku muahahahahha. Tapi yang bagusnye, dapat complementary coupon, 10$ untuk makan, 5$ untuk shopping. Ok lah tuh! Time dah kat dalam tu Universal Studios, another 2 cousins, Suhaila and Wawa datang mahu accompany kitorang. Thanks guys!


So jom skarang Yob bawak korang jalan2 dengan melihat gamba gamba, then korang imagine lah sendiri konon kononnye korang kat sana, macam tak biasa pulak. Kalau lelaki, part2 imagine2 benda memang dah power kan? kihkihkih. Ehhhh Yob inesen ;)

Cukup poyo tak yang tengah tu? baling tomato 2 bijik plis!

So masuk2 kita lalu Hollywood dulu. Kat sini ade Pantage Hollywood Theater. Ade monsters buat rock and roll kat sini, showlah kiranya. Tapi terkilan kitorang terlepas semua show dia sebab tak reti bajet masa kan, leka naik rides yang lain lain. Haish!


We move on to New York part. Kat sini ade Lights, Camera, Action! Hosted by Steven Spielberg. Ini kitorang masuk untuk last show dia, dan kami masuk ni pun tak tahu ape yang bakal ditonton. Main redah ajo jang. Tapi memang terbaik lah woook! Kat sini tgk depan mata macam mana filmmakers kasi incredible special effect untuk film2 dorang. Boleh tengok benda terbakar meletop letop, air laut bergelora, hurricane, etc etc. Oh just imagine that. It's a wow wow things to see with your own eyes!


Perjalanan diteruskan ke Sci-Fi City dimana kekecewaan melonjak lonjak di sini. Walaupun memang dah tahu dari Malaysia yang Battlestar Galactica Human and Cyclon (World's largest ke apetah punya roller coaster) tak boleh naik, melihatkan benda tu depan mata, aduhhh kecewanye. Budak2 yang jaga kat sana cakap both roller coaster tu closed for a few weeks or months due to the technical problem. Pasrah je lah woook. Kat sini kitorang naik Accelerator je, oklah laju jugak dia berputar putar, fening lalats lah kejap. Lalats je bukan Viva. Viva reti pening ke?

Accelerator. Nasib baik camera tak tercampak.

Okeh, seterusnya ke Ancient Egypt. Dekat sini memang kekecewaan berjaya dikurangkan lepas ride Revenge of the Mummy. Ini indoor roller coaster yang paling superb and paling adventure pernah aku naik. Effect dia paling terbaik, korang akan rasa macam langgar dinding, pastu bila api2 keluar korang akan rasa heat dia, memang real lah. 5 Stars untuk ride ini! Kitorang naik ride ni 2 kali, dan bila keluar, sumpah anak tekak kritikal akibat menjerit. Gerek sihhh!

Aku sempat lawan mata dengan mamat sexy ni. Aku tak kalah saja tarik diri sebab orang ramai dah beratur nak ambik gamba ngan dia.

Ini ride paling tak adventure kat sini. Dinaiki untuk membuang masa.

Excited lagi nak baca? Ke dah penat? Aku yang taipkan bukan aku suruh korang taipkan,  Asal korang pulak ynag penat? Ok ok focus. Kita ke The Lost World pulak. Oh bersambung esok dalam Part 2 okeh kawan kawan!
Yob. SyidaDida. Ira. Wawa. Suhaila. Izzairin
Yob muka tak siap. Tomato busuk plis!

Oh sebelum belah, thanks ye blogger Lumut, kasi Yob menang kat contest di blog EsokSemalam tu.  Nak baca? click SINI. I leb U lah Lumut! Lu takde boypren lagi kan? So takda lah penumbuk free wa dapat tulis camtu. hehe.

Bersambung ke Universal Studios Singapore Part 2

24 comments:

Ery Farieha said...

waaaaaaaaaa
jelesnyee
:(

siggplus said...

aku imagine benda lain boleh, tapi imagine benda ni tak boleh

jeles!

tunggu la lepas ptptn setel blok aku punya passport. heh

zirconia said...

bestnyer gi universal studios..salam singgah di sini =)

Fhad said...

kim salam kat kezen ko yg laki tu taw.. tuff badan dia.. i like... hahahahaha... pegi x ajak siol.. sighpluss jom2 wey g wat trip kat sane lepas aku nye ptptn abes bayar... hahahah

Rara said...

HAHAHAHAHA family pun plan pergi sana since baru siap kan. Tapi disebabkan nak buat kenduri kahwin, kenalah save budget dulu, simpan hasrat T__________T Oh i pun selalu masuk singapore jugak. Hehe. Eh jap. Rumah dekat mana? Rumah I 15 minit from checkpoint Tuas :')

YobSumo said...

Ery Farieha,
janganlah... nnt pegi ok.


siggplus,
haha. setelkan cepat2 pastu hello2 aku kalau nak pergi ok.


zirconia,
best2. thanks singgah :)


Fhad,
euwwww. kau pun sama nak pergi calling2 aku.


Rara,
dekat nye rumah you dengan Singapore! I tinggal Putrajaya la. takdalah slalu sgt pergi. Skali setaun je kot.

izan salleh said...

wah yob,bejalan sakan nampak.
nah aku bagi tomato nak buat sup!
hahaha

.::WaNiE::. said...

jelessss

waaaaa

Mimie.Candy Cane said...

bestnyeeeeee....
bile ko nak pergi lagi..nk join...

ko belanje lak..

iyllienaz said...

lepas ni dtg singapore nk contact izzairin la..boley??

wong ah ian said...

bile nk pegi lg woi?..x jd lah pegi jauh2 haha...

eyriqazz said...

fuhh..pi sana bukan nak ajak...dush..nak kena bersumo di gatsby ni...hik3

Aus MeLankoLik said...

owh aku tak taw pun sal mende ni ,
ala2 genting la yob kan . hahahak .

YobSumo said...

izan,
besar punya ok ;P


Wanie,
janganlah wei...


Mimie,
aku nak gi Ganu. escort boleh?!


iylienazz,
sejak bila u reti menggatal ni? i lioke. haha.


wong ah ian,
lu ngan fhad jangan cakap je bila nak pergi semua. jom ar! backpacking around Europe pun boleh. lu orang support lah wa! hehe.


eyriqazz,
standby bro, kita bersumo eh. saya nak asap2 dah ni ;P


Aus,
way better than Genting. but Genting not bad ape. best gak!

.Huda Luna♥™ said...

best ah
nanti kau leh la bawak aku jalan2 sana jugak
pasport aku idup lagi

.Huda Luna♥™ said...

nanti gathering blogger wat kt sana macam cool gak kn?

.Huda Luna♥™ said...

chop2
tahniah menang contest lumut
kau dgn topup free mmg xleh di pisahkan

syaf said...

wah best giler kaw malancong ke sane, a ajak aku,,, aku nk bunuh diri sekarang jugak

Luffy said...

aku sekali pun x pernah jejak singapore


jeles2

[z@ck] said...

wuih..harus pi sana ni..
=)

Adjla Hafizin said...

fuh..best gileh.

Manager Tandas KLCC, Takamine Kiyomaro said...

cebderahati please haha

hans said...

pergi tak ajak
sampai hati ko
mana pergi janji2 manismu
sob sob sob T_T

haha
tapi malas nak cakap dengan kau dah..
aku taip jer..
sebab tak ajak aku pergi
hadiah pun xbagi
hahahaha

aRi sHu said...

ohhh my G..im freaking jealous ok..whoaa i mmg nak sgt pergi..plan dis cumin may..tapi my fren ckp better jgn pergi dlu..sbb crowded gila..nak main game pun kena Q pjg..is it??