Saturday, January 16, 2010

Takoyaki

Slot Yob jalan jalan buncit perot kembali lagi!



Takoyaki ni berasal dari Jepun, terbang sampai Malaysia.

Kalau kat Malaysia ni, SyidaDida yang introduce aku makan benda bulat bulat ni, sekali makan mesti nak lagi punya, wa cakap sama lu!

Asalnya takoyaki ni inti dia baby squid, tapi dah di pelbagaikan dengan chicken ham, prawn, unagi etc etc. Tepung dia pulak, dia mampatkan dengan cabbage.
Atas dia ada sos apa aku tak pasti, pastu ada fish flakes dan mayo.

Harga dia, kalau untuk Tako kat Jusco ni dari RM 4.30 - 4.50 untuk 3 biji.


Akak ni gembira gila gila kerja kat sini. aku assume.

Daripada yang aku tahu, dulu Tako ni ada kat Jusco Mid Valley je, setiap kali SyidaDida pergi, dengan tabahnya dia akan bungkus bawak balik. Naik tren sesak2 pulak tu. Baik jugak dia bab bab makanan ni. hehe.


 nafsu makan aku menyerang secara tiba tiba, perotku kembang kempis.

Tapi sekarang rasanya kat semua Jusco ada kot. Jusco Maluri ada, Sunway ada, yang lain lain ada gak kot. Tapi tako yang terbaik sekali SyidaDida kata dekat Sunway Pyramid tingkat atas yang tempat dia ala ala Petaling Street tu. Kat situ ada kedai jual Tako dalam bekas bentuk sampan, kat situ paling best.

Nanti aku merayap lah pergi Sunway membawa perot, sambil berlari lari anak, mencari tako dengan air liur meleleh. Kacak sungguh. Sambil mengepilkan rambut yang serabai ke belakang, akan ku ungkapkan, watashiwa wa tako la tiashi takasuke misae mak cin can satu!

46 comments:

Mimie.Candy Cane said...

perut aku pun ikut kembang kempis tgk tako ni..lubang idung pun same..

bile agaknya ko nak belanje aku makan mende ni..

aku nak 18 bijik.

Mimie.Candy Cane said...

ahhh...pertama! sangat rare.aku menjadi orang pertama komen kt entry ko yang jarang2 muncul skang ni..

Mimie.Candy Cane said...

:)

Mimie.Candy Cane said...

CUKUP MIMIE!! kate yobsumo

YobSumo said...

weirdo

YobSumo said...

hahahhahahahha. nak 18 ketol? tak takut berak kuar 18 ketol jugak ke Mimie? sengsara tu. sembelitan!

Fyzal said...

nampak menawan jugak benda tu.. nyum nyum !!

Fyzals Territory

sharamli said...

c0nfident je kan ckp akak tu ska keja situ..ha3

{lumut} said...

cilakak.i lapa..

Marya Hana . said...

ala. macam taw2 je..
mmg ngidam makan tako tao ni..
sedap sangat..!!!!!!!!
nak 3 kotak..makan sorang2 lam bilik.
hahak..
salu i beli kat jj keramat..

Jard The Great said...

yobbb.... da ilang 6-pax ko yob? wakaka

sI tEDI said...

aku x pernah makan dan x pernah tgk!
sila poskan kepada aku segera!

GhOsToNe said...

uiks..

lapar la plak!

saypOOL rafhtello said...

nampak sedap.

shakinah said...

pergh!






cam sedap.

Aujinz said...

aku pun mao Tokakaki nie....

eh..salah..Takoyaki nie...ngee~

[z@ck] said...

argh..
suma pakat review pasal tako ni..
nak try gak

deusXmachina® said...

muka ketat je akak tu
aku xrasa dia hepi
gaji sikit kot
erk888

izzahfarhana said...

suke lah yob post sal mknan.tako ni penah tgk dlm cite japan.

cite gokusen

wong ah ian said...

ko tau yob, aku pun gila makan menatang ni..ade awek klas aku yg ajar mkn..layan dow tako ni..aku skip klas sbb nk g mid mkn tako je kdg2..damn!

Eyriqazz said...

huhuh,sedap ke yob?

Great Teacher Onizuka

hBz said...

patut lame ko hilang. dah jadi promoter tako.haha

YobSumo said...

Fyzal: bernafsu kan?


sharamli: dah interbiu ar!


lumut: i pun sayang.


Marya Hana: ohhh orang baru kat sini, tgk gamba macam kecik, nak makan 3 box, tak boleh belah.


Jard: kau jangan nak buat onar!


si tedi: aku bukan posmen.


Ghostone: jom belanja aku?!


saypool: rasa dia tak sedap. aku tipu.

YobSumo said...

shakinah: kalau tak sedap takda kat sini.


Aujinz: ko nak aku kakikan bahagian mana?


zack: haha ramai ke blogger tulis pasal tako?


deusexmachina: ohhh org baru lagi, kau konfiden je eh, kakak tu kakak kau ke sampai kau tahu gaji dia 888?


izzahfarhana: hahaha makanan mmg best izzah, takda yg tak best.


ah ian: aku rasa kau ni dah kritikal ni. bikin sendiri ah beb, nnt aku ajar. tapi masin ahh, byk peloh... hahahha.


Eyriqazz: sedap bang, gerenti punya!


hBz: i lioke. u memahami i. tak rugi berkasih sayang.

kawie2020 said...

macam sodap jo.. eden pon nk torai gak... hahahahhahaha

iyllienaz said...

ko g pyramid, nk ikot jugak...haha

Mohd Hazri said...

yob.. ko kan pemurah. belanja aku takoyaki!

hans said...

hahaha
yob
ko memang sumo la
aku sumo 2
hahahaa
bagus2
makan2 dan makan

told la hejauw said...

huh..cm mcm kuih ape ntah...dlm ader inti kew?? haha

adaNiff said...

engko assume akak tu happy ye yob..?

aritu aku nengok abang & kakak yg keje golek2 tako tu mcm nak tertido sambil berdiri je.. hehe.

dilot said...

aku tak pernah makan lg..ngeeee

Koyuki said...

nanti saya nak golek tako sendiri kat rumah..

ntah2 jadi donut

ezzati said...

tako tu mcm nama sejenis kueh kat sawarak..siyes

Liyana said...

yob...halal x? jusco tmpt sy x tau lah ada ke x..he~

Si budak Aboi said...

eh kat jb xder pun!

azzaliena suziantie said...

oit belanje ak. ;p

puspa said...

macam sedap jerrr tgokkk....
nak try jgak lerr nnti...
hihihi

avid gunner said...

sedap beno ke? ada sedap mcm karipap?

YobSumo said...

kawie: mosti teroi jang, tak teroi rugi!


iyllienaz: set!


Hazri: stakat tako, no problem. meh turun s.alam.


hans: HIDUP INI UNTUK MAKAN! waakakkaka.


toldhejauw: itu bola golf tu. haha.


ada: seyes? ohhh rupanya dorang kurang produktif. ataupun drg kenyang sangat makan tako sampai terlelap. i lioke!


dilot: tunggu ape lagi?


azza: boleh jer ;)


puspa: meh belanja yob skali, boleh?


avidgunner: mcm karipap isi sotong daddy... hehehehhehe.

chirol said...

tibe2 rasa lapar plak

oranglidi said...

GILE mahal benda tu.. x mampu wa nak beli..


wa harap rasanya tak setanding dorayaki

Ery Farieha said...

yee!
aku suke jgk!
sedapp!~~

joegrimjow said...

tersangat sodap nampaknye
erkk

xlepak kat gengblogger ke?
klu x
bek p sana
best
;-)

Seiryu Ayime said...

wah! i love takoyaki tu!!!!!

Seiryu Ayime said...

wah! i love takoyaki tu!!!!!

.millalara. said...

baru kelmarin mam tako kat jusco cheras selatan.. dah 2 hari tahan poo2 sbb sayang nak buang tako dari perot.. haha.. boleh?