Tuesday, December 8, 2009

The Manhattan Fish Market

Waktu mula2 aku daftar dengan Nuffnang, kan dia ada tanya what do you blog about kan? Salah satu dari 3 yang aku tick adalah FOOD. Nampak sangat makanan dengan aku memang tak dapat dipisahkan ye tak. Kasih sayang yang terjalin antara kami melebihi hubungan manusia dengan manusia. Tacing sungguh

Tapi kalau korang baca blog ini, takdalah banyak sangat promosi/ kutuk pasal makanan kan. Nampaknya aku kena pergiatkan usaha aku mengatasi Maria Tunku Sabri. Salah satu halangan yang aku sangat perasan, aku selalu TERMAKAN makanan tu dulu sebelum sempat snap snap pictures. Haish! Nafsu... Nafsu...


So harini mahu share2 story makan dekat The Manhattan Fish Market, Alamanda Putrajaya. Aku satu family makan makan kat sana mahu celebrate Birthday Adikku, Ira (3rd December haritu).


Keluarga SUMO

The Manhattan Fish Market ni makanan dia mostly seafood lah. Sapa yang tak makan seafood, ini bukan tempat untuk kamu. Sebagai contoh, Cik Puan Besar hanya makan sikit nasi, udang dan secubit ikan sahaja, rugi kepada dia untung kepada kami yang lain lain. Wahahahahhahah!

Sebab ada promotion, kami order...


Ini promosi Christmas, tapi nanti New Year ada lagi kot promotion.

Memang banyak dan mengenyagkan gila. Se'eh dibuatnya... Jalan pun dah macam taknak jalan. Jalan je nak duduk. Tetiba rasa nak jalan itik, pastu lompat katak, pastu lompat bintang. Sampai umah buat tarian 1 Malaysia 5 round tapi makanan tak digest digest jugak. Ini akibatnya tak guna 3 jari dan kunyah 40 kali.

Tapi part yang paling menarik makan kat sini,


Aku terasa macam seronok pulak kalau boleh bakar2 sendiri macam Mamat tu.
Habis belajar apply kerja sini orait gak kan. Syioook!


Tadaaaaaaaaaaaaaaaaaa!
Pertunjukan API!

Aku 1st time order2 benda cam gini kat Manhattan sebab tu perak. SyidaDida start lah mengutuk melihatkan keterujaan dan keperakan aku. Mentang mentang lah ada orang selalu belanja kau kat situ. Haish!


Birthday Girl. Makanan sengaja tak difokuskan kerana sekali lagi TERMAKAN sebelum snap snap.


Overall evaluation,

Cleanliness: BAGUS.
Taste: SODAP jang.
Service: TANGKAS
Hospitality: KURANG SIKIT.

4 BINTANG!
pasti kunjung lagi kalau ada promotion, kalau takda KIRIM SALAM!

Satu benda yang aku pelik kat sini, Mamat bakar2 tu je yang layan kami dari masuk sampai keluar. Padahal ada lagi 5-6 orang pekerja relax relax kat kaunter. Aku rasa rasa Mamat ni baru kerjalah kena buli macam tu. Patut lah muka pasrah je. Kesian kesian...

Antara restoran lain yang pernah di promote:

click nuffnang!

53 comments:

acap said...

dekat ampang park ade kan?

YobSumo said...

ada kot, banyak... kat Sunway, Mines pun rasanye ada.

nursarah87 said...

thanks 4 this info, macam aku nak cuba gak...!

Wanie-san said...

leh gemok ak makan kat c2..kne makan rmai2 baru best n habis!hoho

iyllienaz said...

aku suke gile manhattan fish ni sbb aku nya favourite ikan..ayam aku makan biasa2 je..tp ikan aku makan mmg lebih2..tp bile tgok cite nemo, ade lak phrase "fish is not food, but friends.."
teros aku puasa makan ikan..sekejap je la tapi..haha

ijau said...

dah macam rancangan jalan-jalan cari makan.. haha

Hisham said...

bro..ok x mkn situ..mahal x??..kalo bwak sesuai x??hehe

~AmyLiana8886~ said...

kena cuba nie..best..

sI tEDI said...

alahhh... aku tgh diet lah.. x leh tgk lama2.

aku ingatkan pasar ikan.. yo yo ooo lah aku klik!!!

debik kang!!

YobSumo said...

nursarah: welcome2. cubalah!


Wanie: ha'ah ramai2 lebih afdal.


iyllienaz: kita gang lah! tapi aku suka gila makan ayam gak. aku suka makan apa2 pun. hahaha. kau tinggal S.Alam kan? buleh lah kita Jalan Jalan Cari Makan!


ijau: masih kurang ilmu.


Hisyam: bawak ape bro? bini no 3 ke 4? tak mahal sgt, sesuai untuk dating. hehe.


amyliana: yeah, cuba try test!

Mr.Clive said...

banyak kali nak makan kat fish market tapi mcm xsedap...tula x pergi pergi g ni...lol

YobSumo said...

tedi: hehehhehe Thanks Tedi! debik bhg perot ya, byk sikit lemak, kurang ngilu tulang.


Clive: rugi lah hang!

fhad said...

woooo aku x mampu g makan tempat2 camtu.. kalo nak g pun kene kumpul 2-3 taun baru lepas.. gaji aku skit je... hahaah... ko g try makan dekat the ship plak la.. lagi best ade menari2.. xpun kat goldcost sepang.. view cantik..

fhad said...

woooo aku x mampu g makan tempat2 camtu.. kalo nak g pun kene kumpul 2-3 taun baru lepas.. gaji aku skit je... hahaah... ko g try makan dekat the ship plak la.. lagi best ade menari2.. xpun kat goldcost sepang.. view cantik..

fhad said...

woooo aku x mampu g makan tempat2 camtu.. kalo nak g pun kene kumpul 2-3 taun baru lepas.. gaji aku skit je... hahaah... ko g try makan dekat the ship plak la.. lagi best ade menari2.. xpun kat goldcost sepang.. view cantik..

penaberkala said...

yob dan makanan mmg tak dpt dipisahkan
klu smpai je part2 camni, huh meleleh, hak3

Solehah said...

buat part time la yob..

kenwooi said...

woots manhattan fish market! i love their seafood platter! =D

kenwooi.com

Noorlaila Mohamed Nor said...

aku tak penah try
sbb mcm xminat langsung
mkn kt kfc je huhu

rash said...

kt c2 set meal je ek?
buffet xde ek?
teringin nk g mkn tp ade org kate mhl mkn c2 so x terpegi2 lagi ^^

[z@ck] said...

wow..
nampak macam sedap.
ad style la mamat tu..
pewittt

joegrimjow said...

kat sana la ku makan 1st date
mahal ooh

miSs s!v said...

aku ternampak dkt ampang ritu.
mmber aku ajak.
tp aku mcm tak bape minat seafood.
allergic.
agagaga

Arief Arf said...

ko makan kat mane punye?
aku slalu gak lalu, nak makan,
tapi last2 fikir balik,
ala, seafood je..
cam xknyang je..

haha..
yg api2 tu cam menarik!
lapar dohhhhh

Akmar Anuar said...

eh awak! eh tetibe awak...
weh kamu!

weh weh da lame tak sini..sori2..ni mak kau tak nak masak, so makan luar ke or sebab nk celebrate besday girl?? agagagaga...

jeles tau...makan byk2 sampai tak larat jalan konon...ceh ceh ceh!

AKU JELAS eh JELES!!!

LORD ZARA 札拉 said...

pergh~~

meleleh ayaq liuq ni~~

told la hejauw said...

mahal la ctu..xlepas ak nk g..McD jew mampu dowh hahah

♣ haNie ♣ said...

ko kl bab nyekik..
terer!
hahahahah~

chokio_nia said...

aku tak pena mkn lagi kat cni..tade duit..hoho

Ery Farieha said...

best weh Manhattan ni. dlu mase bday gk smbt kt sini. tp selalu taley la, pokai. hohoho~~
mmg 5 stars!~

BuLaN iTu aKu said...

tidak.................
aku sedang diet...
jgn goda aku

imHepPie said...

xpenah mkn bila ko nk blanja aku mkn neh

Fatt Chin Choy said...

oh
kat area jalan ampang ada satu
tp aku x pernah try pon

.millalara. said...

nikmat!!! dlm fammy, 2 org takbuleh mam seafood.. so,, ktorg lg 4 org ni membelasah dgn amat2 rakusnya ohh :)

i'msosupernotcool said...

aku x kesah sgt bab makan nih..
asal halal..
haha..

Si budak Aboi said...

waa..! bestnye tapi lagi best klu org banje kan..!

++***hana zaty**++ said...

aah2...mcm jln2 crik mkn~~

ngeeee~~

nk mkn situ juge!~tp jauhnye aiii..perlu merentas lautan....huhu~~

cik CumeY said...

wahhh..kita samer lah kuat makan...

mungkin kita berjodoh????


ahaks!

Jard The Great said...

mahal laa.. hohoho

aaina said...

pena mkn skali kat sini.
yummy yummy!:)

karlflower said...

aziz dolmat tu yg macam hampeh

Kuwe said...

ko punya sluar brapa size? kihkih.
haha aku alergic sikit jenis keturunan laut laut nih

cik EPAL said...

kem salam kat mamat bakar bakar tuuu ;)

nadirah_nor said...

yob lame x commnt kt cnie...
happy birtday 2 her
krim slam kt mamat bakar yg howt tuh..;p

Cik Cookie said...

goshhhh...i love food so much laaheee..
especially fish laa..
sedap sedap...
harus cuba

YobSumo said...

Fhad: aku suka dangdut, ada tak? goldcoast sepang dah pernah pergi tapi tgh bikin2 lg kan.


penaberkala: terimakasih kerana memahami ;)


Solehah: haha nak gak, nnt cti sem lah. boleh makan lebih2 customer ye tak. hehe.


kenwooi: me too! xD


Noorlaila: hang patut try!


rash: takda buffet lah rash. mintaklah vitamin belanja. hehe.


zack: haente... aku pun buleh buat. meh peewitt kat aku! hehe.


joe: takpa mahal, memory tu penting. huhu!


miss siv: nak ikutkan, aku kalau makan udang aku gatal2, tapi lagi gatal lagi best kan :p


Arief Arf: Alamanda. Kenyang gila lah weh. cuba dulu baru tahu.


Akmar: ternampak kejelesan di situ. Nak celebrate adikku itu. Aku pun jarang ler pg kamu pny blog sem baru ni. maaf ya.


Zara: hirup balik ;)


told la: mintak bf belanja. inilah masanya. wahahahahaha!


hanie: tgk perot lah Hanie!


chokio_nia: mulakan menabung!


Ery Farieha: hehe tahu takpa!

missdiya84 said...

ini leh wat program blog jalan2 cari makan ni hehe..

makan manhattan memang syiok..sape nak diet tayah la gi..boleh nak temuntah makan dek banyaknye..kalo nak gi gak..make sure perut kosong..baru syiok..

YobSumo said...

Bulan: aku goda jugak!


imheppie: nampaknya aku kena mula berkira kira.


Ah Fatt: jom lah blanja aku Fatt...


millalara: aku boleh bayangkan kerakusan kamu kerna kita serupa =D


i'msosupernotcool: bukan hang memilih makanan ka? no to petai no to ape lagi tah, lupa. hehe.


si budak aboi: ye org belanja adalah terbaik!


hana zaty: huh merentas lautan? pancing je lah apa yg kat laut tu teros ngap!


cik Cumey: mungkinkah? tunggu ku di pintu surga. haha.


JardTheGreat: sebab tu tak boleh makan selalu. 6 bulan sekali. hehe.


ainaa: yummy yummy!


karl: hang ada pengalaman buruk ngan dia ka? mee bandung dia sedap wooo!


kuwe: 45. hahahahhaha.


cik epal: taknaklah. boleh tak?


nadirah_nor: i tak hot ke? hahahaha!


cik cookie: yeah! harus cuba!


missdiya: yup! syiok sgt, nak diet tak payah pegi. ke arah situ kak, jalan jalan cari makan versi YobSumo. hehe.

hans said...

tak sia2 aku letak dekat drama blog ko sebagai pemilik katering
hahah
betul2
suka makan
sama cam aku
aku pun ada angan2 mahu take over tempat maria tunku sabri tu

YobSumo said...

hans: kau jangan nak cuba potong jalan aku ya! rancangan itu aku yg punya. haha.

♠ y.a.n.i.e putrajaya ♠ said...

minggu lepas ada gak pi he Manhattan Fish Market kat Alamanda....tp pi lepas keje....hehhehhe.....

memang sedap....burpppp...alhamdulilah....

YobSumo said...

kenapa lah kita tak pernah ketemu.

tak berjodoh kot.

huh.

irarwww said...

mamat tu rupe2 nye budak 16 lahhh.
afifi bgtao.
apek namenye