Sunday, October 11, 2009

open house 11.10.09 - mengasah bakat berpantun dua kerat

ada 3 open house harini. mood raya datang balik. sume sedap2.

terima kasih buah delimo,
tahun depan jemput lagi yobsumo.

dam dam dum bunyi mercun,
tahun depan jemput lagi yang cun cun. boleh yuh?





lokasi pertama: kayuhijau Greenwood, Gombak
nama tukang jemput: kurang pasti. tapi nama glamour dia Pak Dukun atau Syeikh. ikut sesedap keadaan memanggil.
hubungan: sepupu bossumo seblah Omaknya (orang minang pekat ni)

sedikit latarbelakang:
gila pancing
whole family dia sgt friendly
kuih raya setiap tahun beribu ribu orang order
pandai masak, specialty, Nasi Ayam


masuk je kereta kawasan gombak, bossumo terus bertukar. die bercakap minang. tp hakikatnya dia tak reti, asal ado bunyik sikek jadiloh katonya. cik puan besar dah mula bising, " u tak reti cakap jgn la sebok2 nak cakap, memalukan orang minang je". bossumo tak angkat pot. die nak jugak speaking minang.

sampai rumah pak dukun menjadi jadiloh cakek minongnya. pak dukun pun melayon ajo. kalo ada oral test bahsa minang, band 1 belom tentu lg lepas ke tak bossumo ni. skali tgh borak borak,
Pak Dukun kata lah kat Bossumo,

" kuih yang ni den tak buek, ini bali (beli) rasanya. "

bossumo jawab,

" ha? BALI" (merujuk kepada pusat pelancongan negara anti-Malaysia)

adussss. fail fail! kata minang sejati. simple word "bali" tu pun dia tak paham. bossumo... bossumo...

-ok enough menulis minang yg totally salah-





lokasi kedua: kondo area2 Chempaka, KL
nama tukang jemput: Makcik Ana
hubungan: sepupu belah ayah bossumo (keturunan JAWAR tp tak macam Jawa langsung, sebijik Cina tulen)

sedikit latarbelakang:
ada anak pun sebijik anak cina, Umairah (cute cute)
Cik Ana yg ini kelakar, agak open minded, masuk air kadang2, selalu terkena atau mengenakan bossumo


cik anna: "terima kasih bang imi (bossumo) datang jugak tahun ni. tapi tahun ni kita tukar konsep kita buat kat pool side plak, rumah kerem la."

bossumo: "oh sama-sama, so kita nak terjun dulu ke makan dulu?"

cik anna: " bang imi tak kesianke org tgh makan ni, abg imi terjun nnt splash dia basah baju raya orang"..... boleh tahan jugak leser dia ni. haha. i like.





lokasi ketiga: Kajang
nama tukang jemput: nama sebenar tak dapat dikesan, nama glamour Ah Chong (dia orang Melayu)
hubungan: takda pertalian darah, ada pertalian lain.


yg ini tak payah cerita banyak. aku pun bukan kenal sgt. open house dia makan up up punya. menu: chicken chop, fish n chip, mushroom soup, yang penting UDANG GORENG TEPONG feveret ferever ku!

dan lebih menyebabkan aku terdorong untuk gumbira harini...

angpau dia RM 50.00 beb! hahahha mmg rock lah lu Ah Chong. wa cinta sama lu!

9 comments:

reez said...

aku nk gak ang pau rm50

mimie said...

wow...org yang takde pertalian tu yang kasi ang pow rm 50? taon depan kalo dia buat open house lagu,jgn luper roger aku skali

NUke_Rude said...

best gla dapat ang pow rm50. share lah! haha

afrataidinbandaran said...

angpau rm50!!!

dah name makan pun up2...duit raya pun mesti mau up btol!!

apik said...

wah.. boleh beli sarung kaki ni..

irarwww said...

sian hang, dh 2 taon melepas haha

YobSumO said...

reez: buleh2, nah!


mimie: ok no problem. on walkie talkie yek! nnt aku roger n out.


nuke: sharing so not caring. hahaha.


afrataidin: ha'ah, murah la rezeki Ah Chong lagi.


apik: sarung bantal busuk pun buleh.


irarww: ahh tak kisah baru melepas RM100. erk erk T-T

Mael said...

Nex year open house dia ajak aku skali eh? Ko kate la aku bini ko. Untung2 aku pon leh dapat rm50 gak. Ala...lepas open house to kita divorce la...hahah

YobSumO said...

aku terlampau muda untuk bini tua. wahahahhahahha. gurau gurau Mael!