Tuesday, October 13, 2009

bijak bijak budak skarang.

aku ada jiran. nama dia Alia. umur lebih kurang 3 tahun kot. dia ni mmg hyper sikit, nakal, lasak. kalo dia menjerit, sgt la high pitch. tapi dia ni bijak. sgt sgt bijak.

Alia duduk kat rumah 24hours, 7days a week. Opah dia jaga. Mak dia cikgu Add Maths, bapak dia pulak government servant yg bertugas di Arab Saudi. Opah Alia tak pernah berbahasa Inggeris dgn Alia, tapi Alia selalu berbahasa Inggeris dgn Opah nya.



Alia setiap hari tgk kartun. kartun dan kartun. takda lain.
tapi, kartun English je dia layan, dia tak tengok pulak Spongebob berbahasa Melayu seperti yang aku selalu layan. huh.

eh, Jimmy Neutron tu mmg pandai kan? tak sangka dia fasih berbahasa Melayu
:)



jadi Alia ni mmg selalu speaking Mat Saleh. Emak dia pun hairan macam mana dia boleh belajar speaking cepat skali dgn tengok kartun. ye, hanya kartun bukan di pusat tuisyen gila wang.

"Opah, i'm thirsty, take for me some water. I wanna drink!".... dgn nada yg sgt high pitch

itu ayat selalu dia, kadang2 kena penampar gak ngan Opah. haha.



haritu dia nampak Bossumo kat luar rumah,
dia mahu bertegur sapa, jiran kan mestilah berbaik-baik.

(pembuka kata)
Uncle, is that window or door?

it's window, why?

- no answer -

Uncle, have you take your lunch?

Not yet, belom lagi, Alia dah makan, makan apa?

i eat fish, but Opah don't know how to cook it. tasteless.

hahaha... Alia, can u sing Baa Baa Black Sheep for Uncle?

wait. (dia berlari lari ke arah Opah)


Opah, how to sing Baa Baa Black Sheep?

Mana Opah tahu, tunggu Umi balik, suruh Umi ajar.

- Alia tarik muka muncung -



tak lama lepastu, emak dia balik,

Umi, How to sing Baa Baa Black Sheep?

Why u wanna learn that song?

Uncle asked me to sing.

Nyanyi jelah Twinkle Twinkle Little Star, kan Alia dah tahu lagu tu...

But Uncle asked me to sing Baa Baa Black Sheep NOT Twinkle Twinkle Little Star!
(dengan nada marah dan sgt high pitch)



monyok dia lepastu. tp masih cute. cumel cumel.

8 comments:

mimie said...

alahai...mesti chumel giler alia ni kan? ko tolong la ajarkan dia nyanyi baa baa black ship..

*aku pun penonton tegar spongebob.

Akmar Anuar said...

haha!
nak je aku jumpe dak tuh!
pandai omputeh ye?
leh la ajar aku ni =p

abuyusof said...

luarbiasa

PakciQue said...

Zaman sekarang, kalau umur 2,3 tahun, tapi tak pandai membaca, mungkin akan tergolong dalam kanak-kanak yang ketinggalan.

YobSumO said...

mimie: tak bleh la. pitching aku lari. hehe.


Akmar: hehe aku pun takut gak dia tnya aku soklan2 yg aku tak phm. so far, blom lg. kalo tak malu beb.


abuyusof: ramai budak bijak sekarang. tp dia mmg luar biasa sikit.


Pakcique: betul2. budak2 dah maju. ibubapa pn dah aware dgn early age education ni.

mein melon said...

so nnt kalau aku ade anak, x pyah anta tusyen la.. sroh dea tgk cartoon je..

Mael said...

Haha... Suruh dia nyanyi "Little Indian". Sure dia tak reti. Ko leh la ajar:

One little two little three little indian. Alia red indian girl....

YobSumO said...

melon: ha'ah begitulah nampaknya.


Mael: hahaha. jahat kn ko. takleh Alia gf aku. takleh knakan dia.