Tuesday, June 16, 2009

sedikit pengetahuan untuk keuntungan sejagat

lokasi:
Giant besar Petaling Jaya
Aras 2 (dalam Giant)
Booth Nokia

buyer duduk,

taukeh: ya, cari handphone apa?

buyer: kasi tengok itu Nokia Express Music

taukeh mengeluarkan display handphone dr rak kacanya,

buyer: (sambil membelek-belek) you kasi ni berapa?

taukeh: you dari mana punya ha?

buyer: dari sini la (saja test)

taukeh: 1-3 (RM 1300)

buyer: kurang lagi laa...

taukeh: final offer, RM1280, tak boleh kurang lagi punya susah la sudah takda untung...

buyer: (mencari idea) alah lu jgn temberang punya, lowyat forum (lowyat.net) ada tulis dgn lu boleh dpt murah lagi laaa, barang baik, apalah...

taukeh: ohh itulah, sudah tanya dari mana tadi, ok2 1-2 (RM1200)

buyer: ha baru betol...

- mereka meneruskan perbualan ttg accessories tambahan untuk handphone itu -

take note: buyer itu tidak tahu menahu ttg harga RM1200 itu, semua kata2 dr dia adalah trick semata, dan akhirnya dia berjaya memutar belitkan cerita, tahniah!

silalah ke lokasi tersebut dan gunakan perkataan "lowyat forum", pasti handphone dpt dibeli dgn kadar yang lebih murah berbanding dgn yg dibeli di Plaza Lowyat BB... kualiti gerenti terjamin sbb die betul2 under Nokia...

gamba mcm edit time tgh tido ZzzzzZzzz...

ok itu handphone baru aku!
wei aku pn jeles gak tgk member2 tiap kali shopping pamerkan picto2 barang baru dorang kat blog, aku pun nak gak! ko jgn nak kutok plak! aku ramai knal gangster (ok dah poyo...)

untuk makluman semua, buyer itu adalah kakak aku, SyidaDida
aku duduk sebelah dia, diam mcm org bisu takut salah cakap...
plan kitorang BERJAYA! sbb ape yang penting?... KERJASAMA!

oh by the way, kalau mahu beli crystal baik punya tekan nama kakakku itu ya...

20 comments:

sol said...

AKAN GUA GUNA KALAU BELI HP! mwahahaha

kalau aku beli la. cz mcm tak beli je.


hahahahahaa. sian kat aku. sape2 bace ni plz buat tabung kilat utk sol beli hp. tq2 :D

Nama.saya.Mel said...

oh sialan! aku cuma bgtau ko umo hp ko dah 4 thn, ko dah beli baru. yg x bleh blah, ko beli hp yg aku kecur air liur setelah b'bulan2!

ye la... org kaya bleh la bli hp beribu2...

aku ni miskin, beli hp brape ratus pon nak kecoh letak gmba kat blog.....(perenggan ketiga last tu ko ckp psl aku kan? sbb aku agak terasa)

ye la... org kaya ramai knal gangster...

ye la... org kaya ada kakak jual kristal...

aku miskin, bila aku tanye org tu, die kata "nnt kite jumpe aku tunjuk ko".

ye la... org kaya dah poyo... nak tayang kat blog dulu...

-aku emo-

sol said...

emo gila kak mel. rilek sudeh hehehehe

Anonymous said...

ramai kenal gangster konon...giler baru nak up...hahahahah
kwsn sendiri pun tak kenal siapa jaga.dah poyo lebih...ahahhaah
budak2....

-alklaken- said...

abehla, mel bli phone, ko bli phone... ak takat ad gitar baru jek~

YobSumO said...

sol: kamu try bgtau kat imam surau supaya boleh letak tabung kamu time solat jumat, b yk dpt tu...

Nama.saya.Mel: chillax la wei, ko yg remind aku untuk tukar hp sape suruh :p lgpn dah lame sgt hp aku tu, rase nak pkai yg best2 gak... oh perenggan ke-3 bkn unt ko, sgt bukan... unt org lain... dan ia tidak m'bawa mksd perlian...

anonymous: aku tahu kamu hazmi, wei kwsn BANGLO ko tau ke sape jaga? :p ye la aku tak kaya tak tinggal banglo T-T

-alkhaken-: oit gitar baru hang gempak! dah bleh main lagu da?

-alklaken- said...

hahaha takat maen lgu tah pape memg ak pro n xde tndingan la~
sumbang gile kut! ko cemane?
weh, ko kuar ke arini?

afrataidinbandaran said...

hahaha...

xleh blah je guna lowyat...hahaha

yes, ape yang penting KERJASAM...

uit, nanti kite lepak jom, ngahahha..
lame x jumpe ko..
sgt lama...rasenye dalam hmm, 4 tahun...kah4

aaina.dahlia said...

Aaaaaa..
mao hp baruuuu!!!! :P

YobSumO said...

-alklaken-: aku kalau krg kuar aku kuar la, malam tak free... camne jd x?

afrataidinbandaran: jom! 5 tahun kot dah tak jumpa...

aaina.dahlia: nah ambik ni!

afrataidinbandaran said...

okays...ko cuti smpe bile?

PakciQue said...

Wah2. Trik terbaik nampaknya. Boleh diaplikasikan bersama.

YobSumO said...

mari2 aplikasikan!

sol said...

kene sepak ngn imam free2 je. hahahahaha

kat dlm masjid tak boleh cakap benda duniawi. mashaallah. isk3 dosaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

ewah, ewah, ewah!

bazilah said...

ok, power gile trick!

YobSumO said...

sol: ha'ah la lupa lah... ok lpsni solat taubat...

bazilah: see the leg la!

sol said...

eleh see the leg. bkn kau pn yg ckp. byk bunyik lak wakakakak

Bidadari Exquisite said...

siyes ke weyh??
dh lame aku cr henset murah ni..
nnt bleh lh ko tnjuk aku jln..
aku pn nk servey henset gak ni.
hahhaha

**btw, aku ade award nk bg kat ko sbb ko brjaya memutar belitkan cerita smpi dpt murah cmtu. Chill =))

YobSumO said...

sol: haha, ego kena tinggi

Bidadari Exquisite: bleh2 ko blanje aku Mekdi ok!

Bidadari Exquisite said...

award tu ade kat blog aku lh..
hahahha
p amik.
award btol aku xlarat dh nk bg :P