Tuesday, March 10, 2009

PPSMI, apsal dgn org kita ni?

bodoh stupid bodoh

aku pandai korang bodoh lantak aku la nak tulis ape! ("korang" dirujuk kepada golongan2 tertentu yg sentiasa berperasaan tidak puas hati dan pnoh hasad dengki)

yang sebok2 suruh pinda balik ajar math ngan science dlm BM tu ape kes?

da elok2 budak2 skolah blajar english unt 2 subject tu tetiba timbul plak isu xnak perkasakan bahasa melayu! wei tolonglah, kita tgl kat Malaysia la dan bahasa kebangsaan kita BAHASA MELAYU x kn ade org x reti ckp MELAYU kot! (kalau ade kategori bongok n x sedar diri)

aku x phm la cara pemikiran dorang tu termasuk sasterawan negara itu yg sama2 pg buat tunjuk perasaan pasal PPSMI... nak tny ckit kat uncle A. SAMAD SAID tu, uncle nak tlg translatekn buku CAMPBELL, SOLOMON tu dlm BM ke? atau ape2 buku science lain dlm BM?

yg pegi tunjuk perasaan tu pn bkn nya mcm org intellectual pn, lebih pada politik, ntah dorang tahu ke x tujuan tunjuk perasaan tu wallahualam, maybe drg pegi sane smata mata mhu tolak itu FRU la! publisiti murahan juga ya....

ckp kat aku buku science ape yg sgt bagus di tulis dlm bahasa melayu ataupn di translate dlm malay? xde kn? drg igt kerajaan sesuki hati perot drg je ke mahu buat mcm tu! woi pk lah jauh ckit wei! unt kebaikan anak2 korang gak!

x pyh la mak bpak yg x pnah speaking kat anak2 time drg kcik takut anak drg x phm bila msk skolah nnt.... mak bpak sume igt cikgu2 kat skolah tu sme excellent ke speaking? x jugak, drg akan gna manglish jgak mengajar (malay n english), exam pn dwibahasa, so korang nak kepoh2 apasal! anak korang kalo da blajar dlm english bg exam paper dwibahasa drg still akan jawab dlm english, pecayalah!

kalo korang x puas hati lagi, pegi tinggal kt jepun x pn blajar bahasa jepun, byk buku da di convertkn dlm bahasa jepun...

lantak la mahu setuju ke tidak, saya berpendirian, MENYOKONG PENUH PPSMI!

3 comments:

aainachentak said...

sesekala kau kupas isu semasa indah juga ya!;)

entahla.aku pown rs patot diterus saja penggunaan bi utk sn & math.bile bekerja perlu guna bi juga bt urusan seharian.bukan x sokong bhs sendiri tp x bermakna belajar bi sudah lupakan bhs jati diri.perlu ada kewarasan bila bt keputusan.haish..

syahir suhaimi said...

indah ke? haha thanks...

betul, kita bukan menyokong PPSMI maknanya x beminat dgn bahasa sendiri...
for eg, miss aainachentak juga mempunyai bahasa melayu yg sgt bgs dan mendalam dlm setiap pnulisan kat blog ni, tp tetap menyokong PPSMI unt masa dpn adik2 kita nnt! tahniah!

wahahahah~

aslina said...

hehe...tumpang lalu...tumpang layan jugak ngan isu nih...

agaknye a. samad said tu dah bosan nak gune bahasa2 puitis tuleh novel kot...maybe dier dah volunteer nak jadik tukang alih bahasa buku2 berkaitan sains sekarang...

haha~~!!!